söndag 4 oktober 2009

Drömkompisen


Annika Giannini känns som en värdig vinnare av Egmonts barnserietävling 2009. Köpte Bamse igår enbart för bilagan. En enkel och lättillgänglig teckningsstil och ett kul manus som säkert kan appellera till de flesta kidsen. Jag har läst den för min dotter som verkade gilla den. Inte lika mycket som Bajsboken men ändå.

Men jag märkte att hon hade svårt att hänga med eftersom hon bara är två och ett halvt. Bilderböcker är mer hennes grej. Min fråga är därför: När kan ett barn tillgodogöra sig en serie som Drömkompisen eller Bamse för den delen? När är ett barn redo att följa en sekvens av bilder?

5 kommentarer:

JennyB sa...

Även en bilderbok för små barn kan komma mkt nära serieformens bildtempo. Första bästa exempel jag kommer på är Kattresan av Ivar Arosenius, men det finns ju många fler.
Jag tror alltså det är mer en fråga om den grafiska presentationen.

Jonas Lidström Isegim / Quadrante sa...

Skulle tro att var gränsen går givetvis varierar från barn till barn. Men om man skulle ge sig på en gissning, så ligger nog gränsen där runt 2,5 -3,5. Men att det nog krävs en viss inlärningsperiod (vilket medför att en ovan läsare kan vara långt äldre). Att sätta samman sekvenser är en del av språkinlärningen och en del lägger mer eller mindre fokus vid det visuella.

Mikke sa...

Jag tror att för mina barn lossnade det först runt 3-4 när det gällde att uppfatta att bilderna var just i sekvens - och då är de verkligen omgivna att serier...

Rikard sa...

Tack för kommentarerna.

Inlärning blir det iaf för lillan ;)

Jimmy Wallin sa...

Jag blev väldigt glad när jag såg det vinnande bidraget. Min son fick en Bamseprenumeration när han var tre, men då var han mest intresserad av att titta på bilderna. Han började förstå hur serier funkade när han var runt fyra och sedan dess tillhör det den dagliga litteraturen. Två år senare har vi plöjt Smurferna ett oräkneligt antal gånger och nu har han (på eget bevåg) sökt sig till Carl Barks. Tydligen har han en utpräglad känsla för kvalité, andra Disneytecknare intresserar honom inte alls lika mycket.