tisdag 26 augusti 2008

Bourgeon tecknar ny Resande med vinden


Francois Bourgeon ska teckna en ny del av sitt historiska epos Resande med vinden meddelade franska ActuaBD tidigare i sommar. De första fem delarna utgavs i Sverige av Carlsen Comics i början av 80-talet. Bourgeon är en fantastisk tecknare och även berättelsen i sig är bra med en kvinnlig hjältinna och bra intrig. Serien räknas till en av föregångarna till alla de historiska serierna som kom från Frankrike och Belgien på 80-talet och framåt. De fem albumen är inte så svåra att få tag i men priserna är höga om man inte nöjer sig med lästa ex. Jag kan verkligen rekommendera dem.

Innan Resande med vinden tecknade Bourgeon Prinsessan och pagens äventyr efter manus av Claude Genin, Carlsen Comics utgav serien i två delar i slutet av 80-talet och båda delarna är relativt svåra att få tag i. Har man tur fyndar man som när jag hittade andra delen Snöbrogen för tio pix hos Mickes vid Hornstull. Bourgeon tecknade på 80-talet medeltidseposet Skymningens färdkamrater med en hel del fantasy-inslag som utkom på Epix förlag. De första delarna, Dimmornas skog och Turkosstaden gavs ut som nr 3 och 15 i Studio Epix, sista delen Sirenens sång gavs ut för sig på etiketten Medusa. Turkosstaden och Sirenens sång är svåra att få tag i och kostar därefter. Sviten är inte lika bra som Resande med vinden men är ändå klart värd att införskaffa. Epix hann även ge ut första delen i sf-sagan om Cyann innan albumdöden slog till på 90-talet. Bourgeon har tecknat ytterligare tre delar i sagan om Cyann och den fjärde och sista kom 2007. Cyann är den svagaste delen i Bourgeons produktion trots de överdådiga miljöerna i framförallt första delen. Att det är så lång tid mellan Cyann-albumen beror på att Bourgeon låg i tvist med förlaget Casterman, en tvist som numera är löst och Bourgeon har ett nytt förlag.

Förhoppningsvis blir det nya albumet lika bra som de tidigare i Resande med vinden. Albumet lär tyvärr inte publiceras i Sverige men förhoppningsvis kommer det att publiceras i Danmark för oss som inte behärskar franska.

Inga kommentarer: