söndag 31 augusti 2008

Det tredje testamentet 1: Markus eller Lejonet vaknar av Xavier Dorison & Alex Alice


Markus eller Lejonet vaknar är första delen av fyra i albumserien Det tredje testamentet. Serien publicerades i Frankrike mellan 1999 och 2003. Dorison står bakom ett flertal albumserier i Frankrike men detta är första gången han publiceras på svenska. Alice arbetar för närvarande på en trilogi utifrån Richard Wagners epos Nibelungen och den första delen Siegfried har släppts i Frankrike. Det tredje testamentet är Albumförlagets första utgivning och albumets uttalade mål är att ge ut fransk-belgiska äventyrsserier.

Serien handlar om jakten efter ett relikskrin innehållandes viktiga dokument från Jesu tid och utspelar sig i början av 1300-talet och tar sin början i Frankrike. Huvudpersoner är den förre inkvisitorn Conrad av Marbourg som hamna i onåd och Elisabeth, dotter till en ärkebiskop och vän till Conrad som mördas. Tillsammans försöker de finna dokumenten men de är inte ensamma om att leta efter dem och deras motståndare skyr inga medel för att nå sina mål.

Serien är oerhört skickligt och snyggt tecknad. Alice tecknar i en realistisk stil med en fin känsla för detaljer i varje bild och det gör serien till en fröjd att läsa. Det enda minuset är väl att den kvinnliga huvudpersonen är tecknad som en pinuppa med stora bröst, typiskt och fantasilöst. Manuset är bra, i första delen läggs grunden för kommande delar och därför är frågetecknen och de lösa trådarna många (vad är det Marbourg gjort för att hamna i onåd, vilka är de hornbeprydda mördarna som söker efter relikskrinet osv.). Jag ser verkligen fram emot fortsättningen. Dialogen känns stundtals lite stel och klyschig men det kan också vara översättningen som inte är tillräckligt bra och som borde setts över lite noggrannare. Översättningen förändrar inte helhetsintrycket av serien, De tredje testamentet är en klassisk fransk äventyrsserie när de är som bäst och är därför ett självklart köp för den som gillar äventyrsserier.

Inga kommentarer: