fredag 29 augusti 2008

Drömmarnas djup av Hisae Iwaoka


Drömmarnas djup (Yume No Soko) är Ordbilder Medias första mangautgivelse och en annorlunda manga än de som tidigare getts ut i Sverige framförallt under senare år. Iwaoka debuterade som mangatecknare 2002 och har vunnit flera priser i Japan.

Serien handlar om en flicka som somnar så djupt att hon vaknar på en plats där drömmar uppstår. Hon får jobb i en liten snabbköpsbutik där känslor som inte kunde uttryckas bevaras i burkar och som besöks av vilsna själar. I butiken har hon sällskap av butiksinnehavaren och en pojke som ligger i koma i den verkliga världen. Känslorna levereras till affären av drömbud som gör det som en form av botgöring för hur de varit i sina tidigare liv.

Drömmarnas djup är en stillsam berättelse om vikten av att kunna uttrycka sina känslor och vad som händer när man inte gör det, som verkligen gör skäl för titeln. Iwaoka tecknar sina figurer skickligt med små åtbörder visar hon stora känslor. Hennes teckningar ramar på ett fint sätt in den varma och vackra berättelsen som manar till eftertanke och där inte allting är uppenbart. Serien hade lätt kunnat bli pretto men Iwaoka lyckas undvika fallgroparna. Berättelsen förs framåt både av de i butikens historier och de vilsna själar som inte kan lämna drömmarnas värld av olika anledningar. Teckningar och manus samspelar på ett mycket fint sätt för att få fram både värme och den ekande känsla av ensamhet som genomsyrar serien och båda håller hög klass. En annorlunda serie som definitivt bör läsas och begrundas.

Inga kommentarer: