onsdag 13 maj 2009

Lapidus och geografin + svensk skräck

I DN idag finns en intervju med Bergting och Lapidus om Gängkrig 145, jag vet inte vilken intervju i ordningen det är men den mediala täckningen av samarbetet har varit omfattande hittills och kommer antagligen att explodera under kommande vecka när albumet släpps. I artiklen står det att de tryckt upp ytterligare 10.000 ex av albumet och försäljningsförväntningarna ska redan vara överträffade. Jag blir ju duktigt nyfiken på hur många ex man hoppas sälja av albumet, jag antar att 30.000 kan vara lågt räknat. Bergting verkar ha ägnat en hel del tid åt research vad gäller miljonprogrammen bl.a. Om det slår väl ut får vi kanske se fler samarbeten mellan författare och serietecknare. Mumma i så fall.

Jag antar att Lapidus själv har stenkoll på Sthlm vilket jag själv inte har. Jag hittar numera hyfsat inne i centrum men förorterna har jag noll koll på även om jag snappat upp lite när jag åkt E4:an. Något Lapidus inte har stenkoll på är däremot Västerbotten eller som de själva föredrar att kalla det "Bästerbotten". En av huvudpersonerna i Snabba cash, JW, vill ju upp i bratvärlden och håller därför sitt ursprung i Robertsfors hemligt. Robertsfors är väl mest känt för Sahara Hotnights och inget annat. JW åker i Snabba cash tåg hela vägen till Robertsfors vilket är omöjligt eftersom det inte finns någon station i Robertsfors, järnvägen susar förbi några mil inåt landet. Att JW:s syrra handlat något på HM i Robertsfors är inte heller möjligt eftersom det aldrig funnits något HM i Robertsfors. Var vill jag då komma med det här? Jo, att man ska researcha allt man skriver om, inte bara slanguttryck och maffior. Å givetvis en släng åt den eviga Sthlms-fixeringen. JW och Camilla hade båda en hatkärlek till Sthlm, vilket är självklart eftersom de är från Västerbotten. Som sångaren i Wannadies sa i en intervju för ett antal år sedan "I Västerbotten får man Stockholmshatet med modersmjölken".

På SPX så var det en underhållande skräckdiskussion på söndagen med bl.a. Kim W Andersson och Lars Krantz. Sydsvenskan har också uppmärksammat att det finns ett skräcktema i flera av vårens intressantaste svenska utgivningar. Skribenten går igenom Love Hurts, Trollkungen, Dödvatten och Ur djupet ropar jag till dig. De tre förstnämnda införskaffade jag på SPX. Love Hurts har jag läst och en recension kommer de närmaste dagarna. Recensioner av de båda andra kommer under nästa vecka.

2 kommentarer:

bergting sa...

Hey,

Senaste DN tugget är TT/Spektra och lär dyka upp överallt. Den var alltså inte specifikt gjort till DN.

Fast på söndag är jag med igen...

Hej hopp

Rikard sa...

Det kan aldrig bli för mycket :)