fredag 1 maj 2009

Christophe Blain

Om du har följt den här bloggen lite då och då så vet du att Blain (bilden t.v.) är en av mina absoluta favvo-serieskapare. Blain har inga svaga sidor. Han teckningar är snygga och har en oerhörd energi och fart (kom inte på något bättre) och hans dialog är lika bra. Se bilden i tredje stycket så förstår du vad jag menar. De serier han gör kan bäst beskrivas som intelligenta komiska äventyr. Om du inte har stött på Blain tidigare så tänkte jag göra en liten presentation av honom och hans serier samt vilka som finns översatta till vilka språk (tyska och engelska).

Christophe Blain föddes i Glenvilliers norr om Paris den 10 augusti 1970. Eftersom Blain inte ens fyllt fyrtio borde han kunna skapa serier under många år framöver vilekt är najs bajs. Blains första publicerade serie (förutom en om livet som sjöman) var Hiram Lowatt & Placido med manus av David B, det gavs ut två delar, La Révolte d'Hop-Frog 1997, och Les Ogres 2000. Albumen finns på tyska men tyvärr inte på engelska. Han gjorde därefter serien Carnet Polaire, där han åkte till Antarktis för att under sex veckor följa vetenskapsmännens arbete. Därefter gjorde han Le Réducteur de vitesse som på engelska getts ut av NBM med titeln Speed Abater. Serien handlar om två män som går vilse på ett enormt slagskepp. Blain tecknade sedan fyra album av Donjon-serien efter manus av Joann Sfar och Lewis Trondheim. Två av albumen finns samlade i Dungeon The Early Years 1: The Night Shirt som getts ut av NBM. Alla albumen finns översatta till tyska. Det som annars känns nästan lite svindlande (okej det var lite nördigt men) är att de tre giganterna Blain, Trondheim och Sfar har samarbetat om albumen. Jag har inte köpt serien men det kan nog vara dags nu. Serien kan knappast vara dålig med sådana upphovsmän.

2001 gavs så den första delen i serien om Isaac- le pirate ut. Serien har blivit en stor succé och gjort Blain till en de största stjärnorna bland de franska serieskapare som kom fram under 90-talet. Serien handlar om målaren Isaac som hamnar på ett piratskepp och sedan fortsätter på den brottsliga banan vid återkomsten till Paris. Hittills har det getts ut fem delar Les ameriques (2001), Les glaces (2002), Olga (2002), Le Capitalé (2004) och Jacques (2005). Alla albumen finns översatta till tyska och NBM har samlat de fyra första i två volymer. Jag har recenserat båda volymerna, To exotic lands och The Capital. Under samma år tecknade han även Socrate le demi-chien efter manus av Sfar. Två delar har kommit ut Héraclés (2002) och Ulysse (2004). Serierna finns varken på engelska eller tyska. Socrate handlar inte om den berömde filosofen utan om hunden Socrate, också han en stor filosof. 2004 gjorde Sfar en serieversion av King Kong som ingick i en serie som hette Grandes aventures racontées aux enfants, albumet verkar inte längre finnas tillgängligt på franska. 2005 gav Casterman ut Carnets de lettonie som innehöll teckningar från Blains besök i Lettland. 2007 gavs första delen i västernserien Gus ut, Nathalie. Serien handlar om just Gus hans två kumpaner som är bankrånare. 2007 kom andra delen Beau Bandit och 2008 senaste delen, Ernest. De två första finns samlade av First Second som Gus & His Gang. Ernest finns på tyska från Reprodukt (som faktistk var på SPX). Jag förknippade Blain med L´Association liksom Sfar och Trondheim men de flesta av hans serier har getts ut på Dargaud och inte en enda på L´Association.

Även om du normalt inte läser franska serier så bör du ge Blain en chans. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Här finns en intervju med Blain på engelska. Jag trodde själv att jag läst det som fanns av honom på engelska och tyska men den här genomgången visar att det inte var så. Det finns en hel del kvar att läsa, tack och lov. Slutligen så är Googles översättningsverktyg suveränt. Utan det hade jag inte fått ihop det här inlägget.

Inga kommentarer: