onsdag 1 april 2009

Fantomen ska bli film och tv-serie

Fantomen har filmats ett antal gånger men aldrig med lyckat resultat. Dels var det flera matinéfilmer på 40-talet, jag har för mig att det var någon form av följetong samt The Phantom från 1996 med Billy Zane som Fantomen. Dessutom finns den tecknade Phantom 2040. Det finns ju givetvis en gedigen genomgång av detta i mer än ett nummer av Fantomen men jag kommer inte ihåg något på rak arm. The Phantom var ett okej matinéäventyr men inte mycket mer och levde inte upp till Fantomenmyten. Minnet av filmen är inte det bästa eftersom jag inte sett den på över ett decennium och dessutom lämnade den inga större spår.

Nu händer det en hel del kring Fantomen på film. Dels har ett australiensiskt bolag köpt rättigheterna till uppföljaren till The Phantom betitlad The Phantom Legacy. Associated Press släppte nyheten den 15 december 2008 och inspelningarna påbörjas om sex-nio månader. Filmen ska spelas in helt i Australien och har en budget på 87 miljoner $. Filmen ska utspelas i nutid och fokusera på förhållandet mellan far och son. Den 22 mars släpptes nyheten att Sci Fi Channel beställt ett pilotavsnitt till en tänkt serie om Fantomen. Om det blir en serie eller inte beror på hur piloten tas emot. När pilotavsnittet ska vara klart och sändas vet jag inte.

Tyvärr kommer väl filmen att bli kass och antagligen även serien, speciellt om den baseras på den amerikanska versionen av Fantomen. Tänk vilka fantastiska avsnitt det skulle bli om man valde ut de bästa "svenska" Fantomen-äventyren och kunde kombinera dem med en produktion a la HBO. Ja, jävlar, det skulle bli en av tidernas bästa actionserier. Tänk dig Fången på Boomsby, Eden, Den gåtfulla källan, Gudarnas nektar, En patrullmans död, Trumslagerens hämnd osv. Då har jag ändå inte räknat upp de bästa historiska avsnitten (utom Eden) som t.ex. magnifika Ondskans borg. Sjukt bra skulle det bli iaf.

4 kommentarer:

Håkan / Wakuran sa...

I Australien har de översatt, om inte allt, så åtminstone en ansenlig mängd svenskt Fantomen-material, har jag för mig.

Erik S sa...

Det stämmer, det mesta Team Fantomen-materialet ges ut i Australien.

Rikard sa...

Visst är det så, det står om den australiska tidningen då och då i Fantan och jag tror att den fortfarande ges ut down there. Förhoppningsvis har finansiärerna och regissören läst några nummer iaf.

Håkan / Wakuran sa...

Den här länken dök upp på SeF's forum, illavarslande:

http://blog.newsarama.com/2009/04/08/first-look-concept-art-for-the-phantom/