fredag 17 april 2009

Serier jag vill ska bli film

Den första fråga som dyker när man läst rubriken torde vara: Varför? Hur många serier har blivit bra film och framförallt hur många filmer har varit bättre än serien? Ja, det torde inte vara så många. Således borde jag inte vilja se serier bli till film. Eller? Jo, det vill jag faktiskt. Vissa serier borde kunna bli riktigt bra filmer och ändå vara trogna mot serien. Watchmen är ett exempel på en bra serie som blivit en bra film. När jag tänker på film och serier tänker jag på just superhjältar och de senaste årens storsuccéer baserade på serier är just superhjältefilmer. Marvel borde ha cashat in rätt bra men även DC och Dark Horse borde dragit in en del. Vad finns det för andra typer av serier som skulle passa bra som spelfilmer, alltså inga tecknade filmer här. Följande ur min egen seriesamling tror jag skulle bli bra filmer, i rätt regissörs händer förstås:

Sky Doll- Barbucci och Canepas vackra sf-epos skulle kunna bli en ny Det femte elementet om Luc Besson var på rätt humör (jo, jag tycker Det femte elementet är super). Otroligt snygg scenografi och en bra story med lite humor. En blockbuster med hjärna.
Berlinoir- Kleist vampyrtrilogi skulle bli en snygg film med en suverän scenografi a la Metropolis. Alla tre albumen skulle rymmas i en film utan att det blir krystat. Action i form av kamp mot överheten och inre kval. Tyskland svar på ryska Nattens väktare fast bra.
Vimmelgrind- Källblads underbara serier om livet i Vimmelgrind skulle bli riktigt bra feel good-filmer riktade till en yngre publik men med tillräckligt mycket vemod för att attrahera även en vuxen publik. Ett bra alternativ till all 50-tals nostalgi om regissörers uppväxt.
5 è il numero perfetto- Igorts snygga maffiaskildring skulle bli en suverän italiensk maffiafilm. Vacker och filosoferande om tillvaron med lite pensionärs pang-pang. Gärna filmad i svartvitt med blå inslag liksom serien. Så snyggt.
Umbrella Academy- Visst skrev jag ovan andra typer av serier än superhjälteserier men Ways serie om det dysfunktionella gänget skulle bli en rolig och annorlunda superhjältefilm. Karaktärerna och den annorlunda intrigen borgar för en bra film.

4 kommentarer:

Tomb sa...

Umbrellla Academy kommer ju faktiskt bli film.

http://www.myskoteket.se/featured-articles/the-umbrella-academy-blir-film

Rikard sa...

Kul. Men det är långt till 2012. Bra sida f.ö. Till vildingarnas land ser jag verkligen fram emot.

PAJA sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
PAJA sa...

Några egna förslag:
- Kiyohiko Azumas "Yotsuba&!" har all potential att bli en lika intressanta anime som produktionen efter hans "Azumanga Daioh".
- En spelfilmsversion av Forest/Tardis "Just här". Den blev teater (i någon sorts Beckettsk anda), så varför inte också film? De egenartade scenerierna och relationerna i historien förtjänar behandling av en intresserad regissör!
- Jirou Taniguchis "Quartier lointain". En av de litterärt mest lyckade serieprojekten på senare år. Kanske något dyrt att återskapa huvudfigurens barndom på realistiskt vis, men väl värt ett försök. Drömmen vore om Isao Takahata kunde regissera den som anime (han gjorde en snarlik grej med "Only Yesterday").