torsdag 26 mars 2009

Isaac the Pirate: To Exotic Lands av Christophe Blain

Christophe Blain är en av mina absoluta favorittecknare. Jag har tidigare läst Speed Abater och Gus & His Gang varav framförallt den senare är en helt suverän serie. För den som vill läsa en intervju med Blain så publicerade Newsarama en i höstas. Isaac the Pirate har getts i fem album i Frankrike. To Exotic Lands samlar de två första. Serien handlar om den unge konstnären Isaac som strävar efter att slå igenom vilket han är övertygad om att han ska göra. Han bor ihop med sin ungdomskärlek Alice. En av hans favoriter är marinmålaren Duffy och när han själv får ett erbjudande om att följa med på ett skepp är han inte sen att hänga på. Tyvärr för honom så visar det sig att det är en pirat han ska jobba åt. Han fastnar dock för livet till sjöss och hänger på piratkaptenen som ska leta skatter i Antarktis. På hemmaplan blir hans kära Alice uppvaktad av en annan. Äventyr och kammardrama i ett alltså.

Isaac the Pirate är givetvis en underbar serie, vid en första anblick verkar det vara en äventyrsserie vilket det också är men framförallt är den liksom Gus & His Gang en relationsserie. Teckningarna är liksom alltid med Blain fulla av energi och dessutom är färgläggningen exemplarisk. Färgstarka karaktärer 0ch underbart skildrade miljöer förhöjer upplevelsen ytterligare. Förutom teckningarna så är dialogen Blains starkaste kort (jo han är bra på allt) och det finns några underbara replikskiften i serien som du kommer att upptäcka när du läser den. För det rekommenderar jag verkligen att du gör. Jag tycker att första delen av Gus & His Gang är bättre men detta måste vara en av de bästa franska serier som gjorts på 2000-talet och absolut en av de bästa som finns tillgänglig på engelska. Det här är den nya franska serievågen när den är som bäst.

4 kommentarer:

Mikke sa...

Blaine tillhör också mina stora favoriter, och jag tycker dock att Isaac berättelserna är snäpppet bättre än Gus :-)

Jimmy Wallin sa...

Instämmer, Isaac är en fantastisk serie.
Hopaps vi kan få se något liknande i sverige.

Corto sa...

Får väl se om jag ändrar mig efter att ha lästa andra samlingen från NBM. Men Gus var kärlek vid första ögonkastet.

Tengil sa...

Du skall läsa den här för att den är annorlunda. Jaha, tänkte jag som av omotiverad vana har varit rätt skeptisk till knepigt tecknade serier. Nu är inte Isaac the Pirate inte knepigt tecknad utan genialisk i sin enkelhet. Det finns exempelvis något så exotiskt som en monolog mellan två personer. Isaacs fru hälsar på sin mamma som mal på medan frun är helt frånvarnade fullt synlig i bild.
De de buttra piraterna målas fram i all sin skäggstubb och piratkaptenens skuggade dubbelspel är lysande. De svenska utforskarna talar i barnvisor och det sista öppenhjärtliga samtalet leder fram till något som det obemärkt har hintas om en längre tid och som får sitt klimax i den näst sista rutan. Det är annorlunda och det är bra.