måndag 15 juni 2009

Fantomen måste dö!

Bakom den dramatiska rubriken finns en fråga som Fantomenläsare i åratal ställt till Fantomen-redaktionen: När ska den 21:e Fantomen dö och Kit och/eller Heloise ta över? Frågan bemöts alltid med svar i stil med "Fantomen är vid god hälsa" eller "De kommer att ta över men vi får hoppas att den 21:e Fantomen har många år kvar" osv. Fantomen är till skillnad från andra seriehjältar bunden till verklig tid. 1536 spolades den 1:e Fantomen upp på en strand i Bengali. Sedan dess har hans ättlingar bekämpat ondskan och mött många historiska personer. När Fantomen är i gravvalvet där förfäderna ligger begravda kan man tydligt se när de föddes och när de dog. Fantomens skapare Lee Falk ställdes inför problemet men löste det enkelt då. Nu är det inte så enkelt att bara lägga till en siffra eftersom Kit och Heloise finns. Det är närmast omöjligt att skriva bort dem och låtsas att de aldrig har funnits. I samband med Fantomen år 1 som innehöll Fantomens allra första äventyr efter faderns död placeras Fantomen tydligt i skarven mellan 50/60-tal. Han bör ha varit tjugo när han tog över. Alltså borde vår Fantomen, den 21:e, vara född kring 1940. Alltså borde han idag vara kring 70 år. Nog för att han är ett fysiskt praktexemplar men nu börjar det bli löjligt. Det går inte att låtsas som att tiden inte rår på vår Fantomen och låta honom leva i all oändlighet.

Fantomen, Hero (världens äldsta häst) och Devil (världens äldsta varg) är ett inarbetat team. Men hur svårt är det egentligen att ersätta Fantomen? Inte så svårt alls enligt min mening. Fantomen måste vara en av de träigaste äventyrshjältarna. Oavsett vilken generation så agerar Fantomen på samma sätt. Ibland frestas han, framförallt av lidelsefulla kvinnor, men han väljer alltid rätt. Att låta Kit och Heloise ta över skulle tillföra en ny dimension. Dels samspelet dem emellan, vem ska bli Fantomen, ska båda bli det? Dels hur de hanterar pappans död och begäret efter hämnd. Ge dom lite schyssta sidekicks och låt den 21:e Fantomen vara närvarande genom att de minns honom genom att läsa i hans krönikor.

Tyvärr är det inte läge att låta Kit och Heloise ta över för de har för evigt verkar det som fastnat i de yngre tonåren. De tillåts aldrig växa upp och kan därmed inte heller på ett trovärdigt sätt ta över. Att låta de växa upp med allt vad det innebär skapar ju helt nya möjligheter för manusförfattarna att ge oss intressanta äventyr med ett större känslomässigt djup än vad som är möjligt idag när det mest är gullegull. Att ta livet av vår Fantomen kräver mod men eftersom Fantomentidningens upplaga minskar år för år så undrar jag vad man har att förlora? Jag förstår att licensinnehavaren kanske inte är så intresserad av att låta Fantomen dö eftersom serien fortfarande går i dagspressen i USA men skulle det inte var möjligt att ha olika spår som med t.ex. Batman som nyss dött i en titel men som är vid full vigör i andra? Det tycker jag hade varit något för den svenska Fantomenredaktionen att ta tag i omgående. Snart är det kanske försent för en förändring som kan locka nya läsare. Förändring anser jag krävs både för att tidningen ska finnas kvar och för Fantomens förankring i verklig tid ska bestå.

9 kommentarer:

Daniel sa...

Håller med helt och hållet. Man har låtit dra ut på det alldeles för länge. Man har i Fantomen så mycket att ta av, till skillnad från många andra hjältar. Låt Fantomens universum vara så djupt som det skulle kunna vara. Skjut honom!

Anonym sa...

Jag är iofs osäker på om en serie i sig blir bättre bara för att huvudpersonen åldras och dör.

Jag har f.ö. för mig att t.ex. Punisher och John Constantine ska åldras närmast i realtid, men jag är inte hundra på alla detaljer...

Håkan / Wakuran sa...

Hoppsan, glömde signera...

Walker sa...

Håller med fullständigt. Hela ditt inlägg är som en karbon-kopia av mina egna åsikter i frågan, bra att fler uppmärksammar problemet.

För två år sedan skrev jag ett långt brev till Fantis-redaktionen med liknande synpunkter och förslag på åtgärder, lustigt nog fick jag aldrig svar på det mailet. Men vi får inte ge upp. Fantomen måste dö för att leva ;-)

Håkan / Wakuran sa...

Gjorde f.ö. inte Fantomen-redaktionen ett kort försök med någon "alternativ framtids-22:a Fantomen" någon gång under 90-00-talet?

Rikard sa...

Jo, men det var mest en plojgrej om jag kommer ihåg rätt.

Rikard sa...

Walker: Jag har läst Fantan i 20 år men aldrig skrivit till redaktionen. Men nu är det dags.

Walker sa...

Rätta takter Rickard! Låt inte redax tro att vi Fantis-läsare sitter nöjda, men kom gärna med konstruktiva förslag till dem. Har en känsla att mail i stil med "Fantomen måste dö genast" hamnar i rundarkivet, men förklarar man tydligt varför det bör ske en förändring och ger tips om hur den bör ske kan de inte helt negligera de synpunkterna.

Markus Yngvesson sa...

Mycket bra bloggpost, men vad hände sen? Nu är det ju för bövelen 5 år sedan. Låt karln få en kula i bröstet och passa ringarna vidare till sina barn så som det är menat. Det är ju för sjutton det som är en av seriens bästa delar, hela härligheten bygger ju på att skurkarna TROR att det är samma man, att han går igen och hämnas. Det är som sagt ovan det som ger den här serien ett djup och en trovärdighet som andra serier saknar.

"Fantomen är död! Länge leve Fantomen!" Det är ju så det låter i de Djupa Skogarna, låt ropen skalla även för oss läsare!