måndag 22 september 2008

Berlin- Stad av sten av Jason Lutes

Amerikanen Jason Lutes slog igenom med Jar of Fools 1994. Till Jason Lutes förebilder hör både Hergé och Scott McCloud. Stad av sten är första delen i en planerad trilogi om Berlin. Del två kommer att ges ut av Galago under hösten 2008. På Svenska Dagbladet finns en intervju med Jason Lutes.


Serien utspelar sig i Berlin i slutet av 1920-talet, ett Berlin som präglas av motsättningar mellan Weimarrepubliken, nazister och kommunister. Man får följa ett antal personer i skilda historier och deras liv i Berlin. Bland dem finns den unga konstnärinnan Marthe som nyss flyttat till staden, vänsterjournalisten Kurt, Gudrun som inte delar sin mans nazistiska övertygelse med flera. I slutet vävs flera av huvudpersonernas berättelser för första gången samman i en dramatisk händelse.


Lutes tecknar elegant i en stil trogen klara linjen dock utan att försöka härma Hergé eller Jacobs, Jason Lutes har sitt eget uttryck och det fungerar bra i serien och han lyckas ibland bra med att skapa olika stämningar men ibland blir det bara för elegant och därmed lite känslolöst. Berättelsen och berättandet känns även stundtals lite segt och det märks tydligt att detta är inledningen till något och att det mest handlar om att bygga upp karaktärerna. Det är först mot slutet av serien som man verkligen blir engagerad. Seriens verkliga styrka ligger i att Jason Lutes tecknar en mångfasetterad bild av Berlin och dess invånare och inte väljer den enkla vägen att dela upp det i ont och gott. Huvudpersonerna är enbart människor med styrkor såväl som svagheter. Jason Lutes har lagt en bra grund och förhoppningsvis kan serien lyfta i de två kommande delarna, grunden finns där.

Inga kommentarer: