söndag 21 september 2008

Lobster Johnson: The Iron Prometheus av Mike Mignola och Jason Armstrong

Mike Mignola är är mannen som skapade Hellboy, Jason Armstrong har tecknat bl.a. Spiderman. Tillsammans har de skapat Lobster Johnsons första egna äventyr The Iron Prometheus. Lobster Johnson har tidigare förekommit i Mike Mignolas B.P.R.D. Serien gavs först ut i form av fem serietidningar som sedan samlades i en TPB. Efter varje avsnitt utom det första finns påhittad bakgrundsfakta om Lobster Johnson och en genomgång av tidigare serier och filmer med karaktären. I slutet finns en mängd skisser med kommentarer av upphovsmännen. Intressant att ta del av funderingarna hur saker bäst gestaltas.

Lobster Johnson handlar om brottsbekämparen med samma namn. Året är 1937 och platsen New York. Namnet Lobster kommer av att hans symbol är en hummerklo, en symbol han bränner in i pannan på de brottslingar han dödar. En "man" från en mäktig forntida civilisation vill åt en kraft som återskapats av en professor och det är upp till Lobster Johnson och hans gäng att sätta stopp för planerna på världsherravälde och samtidigt sätta stopp för nazisterna som vill spränga New York i luften.

Lobster Johnson är tecknad i en lite kantig och realistisk stil, inget att höja på ögonbrynen för men det fungerar. Mike Mignolas manus med en galen asiatisk skurk, fantastiska maskiner och demoner är fantasifullt. Jag är speciellt svag för flera av ingredienserna och att det utspelar sig på 1930-talet är bara ett plus. Lobster Johnsons kläder är läckert 30-tal så det räcker och blir över, även i övrigt är det en skön tidskänsla av 30-tal. Lobster Johnson är en rätt kallblodig brottsbekämpare som har ihjäl brottslingarna utan några reflektioner och något större djup finns inte i karaktären men det är nog inte avsikten heller. Inte heller någon annan i serien lider av några moraliska betänkligheter. Det här är rak, enkel och läckert förpackad underhållning för stunden men inte mer. Omslaget är f.ö. en höjdare. Jag hoppas att detta inte är det sista jag ser av Lobster Johnson.

Inga kommentarer: