onsdag 3 september 2008

Danmark vs Sverige

Danmark och Sverige är broderländer. Punkt slut. Det innebär ju inte att vi delar allt.

Det finns många likheter, båda länderna är rika och välmående. Självgodheten är ett annat gemensamt kännetecken som iofs delas med de flesta av världens länder men vi och våra danska bröder och systrar är dessutom övertygade om att vi faktiskt är bäst och har de bästa lösningarna för hur ett samhälle ska vara uppbyggt. Vår traditionella mat är tung och underskattad på båda sidor om sundet. Smørrebrød och raggmunk med fläsk slår det mesta. Våra språk är i princip likadana (att danskarna inte uttalar orden må vara hänt). Våra väldfärdssystem är bland de bästa i världen. Vi har båda, om än i olika omfattning, råkat ut för ilska i länder där religionsfrihet och yttrandefrihet inte står högt i kurs. Båda länderna styrs av borgerliga regeringar.

Det finns även en del olikheter. I Sverige har vi de senaste åren inte tillåtit ett främlingsfientligt parti att sätta dagordningen i frågor som rör invandring och integration. I Sverige pratar politikerna om invandrare som en tillgång, i Danmark som en belastning. Sverige kvalificerar sig till mästerskapen i fotboll, Danmark är bättre i handboll. Danmark gillar kol men inte kärnkraft, Sverige gillar kärnkraft men inte kol.

Sammanfattningsvis skulle jag definitivt säga att likheterna är betydligt fler.

Så varför denna generaliserande och kunskapsbefriade genomgång om likheter och olikheter mellan Danmark och Sverige? Är detta inte en blogg om serier? Jo, men framöver kommer jag att titta på och diskutera olika aspekter av seriekulturen i de olika länderna och bedöma dem helt efter mitt tycke.

Men nu är det dags för Heroes.

Inga kommentarer: