torsdag 18 september 2008

Vakna laglös av Mats Kjellblad

Vakna laglös av Mats Kjellblad är fortsättningen på debutalbumet Garagedrömmar. Albumet gavs ut 1996 av Optimal Press och finns fortfarande att beställa. Mats som numera stavar sitt efternamn Källblad har även tecknat allåldersserien Vimmelgrind som getts ut i tre delar på olika förlag. Andra serier av Mats Källblad är Sture Stelben och Allan Röde.

Vakna laglös handlar om Isak som spelar i ett rockband men som egentligen vill bli poet. Efter sex år säger han upp sig från arbetet på dörrfabriken för att satsa på det men framförallt vill han lämna sin uppväxthåla Osby.

Mats Källblad är en skicklig tecknare men det är framförallt tilltalet i albumet som gör det så bra. Mats Källblad skildrar på ett realistiskt och humoristiskt sätt de både vanliga och färgstarka personer som befolkar Osby. Jag tycker skildringen av en liten ort och om trycket att vara på ett visst sätt är lysande. Alla som växt upp i en mindre ort kan relatera till och känna igen det. Även skildringen av Isaks vilja att göra något annat och komma därifrån och samtidigt just oförmågan att göra det är lika lysande. Dialogen känns äkta och inte krystad (tänk svenska tv-serier, brrr) och förekomsten av diverse dialektord får mig som liksom Mats Källblad är göing att smälta. Parallellt med huvudhistorien finns två paralella, dels en med vykort från Isaks sommarflört som lever ut sina konstnärsdrömmar i Italien och dels två förlagsmänniskors kommentarer kring Isaks inskickade poesisamling. Serien är en av de absolut bästa svenska serier jag läst och jag uppmanar alla att läsa den. En riktig pärla.

Inga kommentarer: