Så var det dags för första holmgången mellan broderländerna om vilket land som i mitt tycke är det bästa vad gäller serier. Idag tänker jag titta på de olika förlagen och deras utgivning. Jag kommer att gå igenom varje förlag och titta på framförallt fjolårets och årets utgivning. Eftersom jag bara kommer att titta på album och utesluta serietidningar vill jag berätta om en viktig skillnad mellan den danska och svenska seriemarknaden, nämligen att det överflöd av serietidningar som funnits i Sverige inte har funnits i Danmark där albumutgivningen redan tidigare tog en större plats.
Först ut på banan är Danmark och jag börjar med det intressantaste danska förlaget, Faraos Cigarer. Det är inte för att de ger ut nyskapande serier utan det är för att det relativt nya förlaget som har sin grund i seriebutiken med samma namn vid Gråbrödre Torv i Köpenhamn på kort tid har dragit igång ett imponerande utgivningsprogram. De ger ut Corto Maltese och andra Hugo Pratt-berättelser, Zanfryst fra Troy, Sky Doll, Tardis Nestor Burma-serier, Bourgeons Cyann och diverse av Hermann. En imponerande utgivning av både nytt och de gamla mästarna. Faraos Cigarer distribuerar även holländska förlaget Arboris utgivning av franska dussinserier på danska. Forlaget Carlsen ger Tintin, Smurfarna, Yakari, Blake och Mortimers nya äventyr, Kalle & Hobbe (Steen & Stoffer) m.fl. En konservativ och inte speciellt spännande utgivning på sistone även om de fortsätter att ge ut serier av schweizaren Cosey, senast Himmelbuddhaen. Carlsen har dock bytt ägare nyligen och kanske tillkommer fler intressanta titlar framöver. Förra året gav Carlsen dock ut fransmannen Lepages kritikerhyllade Muchacho, David B:s Det store onde och Marjane Satrapis Persepolis, de senare som en del av en graphic novel satsning som det är oklart om det blir en fortsättning på. Forlaget Fahrenheit ger ut en hel del danska serier tecknade av bl.a. Henrik Rehr, Lars Horneman, Palle Schmidt och andra som oftast tecknar i en traditionell realistisk stil. De har även gett ut Jason på danska samt den danske debutanten Ander Walther som fick mycket uppmärksamhet för sin debut Opikanya (iofs 2006). I år verkar det inte komma lika mycket serier från förlaget.
G Floy Studios har en mycket omfattande utgivning av framförallt amerikanska superhjälteserier som X-men, Marvel 1602, Elektra osv. men även titlar som Sin City, Sandman, Hellblazer och italienska Masirs Vogtere av Frezzato. I år har de även gett ut den uppmärksammade Bagdads löver om de lejon som rymde från Bagdads zoo under den amerikanska invasionen. Donovan Comics satsade inledningvis på att ge ut titlar där utgivningen upphört på danska som Blueberrys unge år, Ridde Goodwill, Tårerne i Maury-skoven, XIII och Largo Winch men ger numera även ut nya franska titlar som Det tredje testamentet och Atalante. Aben Maler är ett litet förlag som ger ut alternativserier av James Kochalka, Daniel Clowes och i mindre format av olika danskar. Förlaget har under en längre tid varit på g med utgivningen av Chris Wares hyllade Jimmy Corrigan på danska. Det nyaste förlaget med pågende utgivning som jag känner till är Brun Blomst som gett Allan Haverholms Sortmund som ska vara Danmarks första serieroman och andra serier av för mig okända danskar.
Så är det då Sveriges tur. Kartago ger ut väldigt mycket svenska och norska stripserier (Rocky, Nemi, Pondus, Rogert m.fl.) samt några få alternativserier som Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingsson och Aldrig godnatt av Coco Moodysson samt den i utgivningen udda Mumiens blod av Ola Skogäng. Jag räknar inte skämtteckningarna av Berglin och Lindström som serier. Kartagos moderförlag Schibsted har gett ut Black Hole av Charles Burns. Galago ger framför allt ut svenska alternativserier och frontnamnen är Liv Strömquist, Henrik Bromander, Simon Gärdenfors och Fabian Göransson. Galago ger även i mindre utsträckning ut utländska serieskapare som Jason Lutes och första delen i hans Berlin-trilogi samt Marjane Satrapis serier. Galago ger även ut tjocka antologin Galago med tre nummer varje år som innehåller både svenska och utländska serieskapare. Bonnier Carlsen ger framförallt ut mängder med manga som riktar sig till tonåringar. De har även under förra året gett ut alla Tintin-albumen i nyöversättning och i år en inbunden utgåva med Rackham den rödes skatt och Enhörningens hemlighet. Komika ger ut framförallt svenska och franska serier. De svenska serierna består framförallt av stripserier av Mia Fredriksson och Max Gustafsson men även av längre serier av Jimmy Jönsson, Sofia Olsson och Nickan Jonasson. Den franska utgivningen har varit mer sparsam under de detta och föregående år och har enbart bestått av serier av Lewis Trondheim samt ett album av tyske Ulf K. Optimal Press ger ut nordiska serier och har i år gett ut två finska alternativserier, en Tiitu Takailo och Katja Tukiainen samt Marcus Ivarssons Intro. Förra året utkom norska satirtecknarbiografin Olaf G samt självbiografiska Hitler, Jesus och farfar liksom Joakim Lindengrens Kapten Stofil-samling. Albumförlaget har i år börjat ge ut franska serier, hittills två delar av Det tredje testamentet och första delen av Bouncer. Nisses Böcker ger ut stripserier av Arja Kajermo (Tuula) och Ulf Lundkvist (Assar). Sanatorium har gett ut Lars Sjunnessons Åke Jävel, Kolik har gett ut femisex-serien Drift och Epix en serie av Rasmus Gran och en av Roberta Gregory.
Egmont i Sverige påbörjade en imponerande vuxenutgivning under 2006 som fortsatte under 2007 innan den tyvärr lades ner. De hann ge ut Blacksad, Rabbinens katt och 300. Numera ger de ut nostalgi i form av inbundna årgångar av Kalle Anka, Bamse, Fantomen m.fl. De ger även ut samlingar av Spirou och Lucky Luke. De har även börjat ge ut lite tonårsmånga. Egmont i Danmark ger också ut Spirou men annars har jag dålig koll på deras utgivning eftersom de liksom sin svenska motsvarighet saknar hemsida men de verkar även ha en omfattande mangautgivning. Eftesom jag inte riktigt har koll på vad danska Egmont ger ut och att svenska Egmonts nostalgidrivna utgivning är totalt ointressant så räknar jag inte med Egmont i holmgången.
Så vilket land har då den i mitt tycke bästa utgivningen? Först kan jag konstatera att utgivningen i Danmark är betydligt mera konservativ i Danmark med färre alternativserier och fler breda franska och amerikanska serier medan det i Sverige är alternativserier som tillsammans med stripserier utgör den största delen av utbudet. Eftersom jag i allmänhet gillar konventionella serier bättre än alternativserier så tycker jag att de danska förlagen har den bästa utgivningen och det är framförallt tacke vare Faraos Cigarers och G Floy Studios utgivning. Det är dock jämnt eftersom den svenska utgivningen är betydligt bredare och mer nyskapande. Men det blir ändå Danmark som avgår med segern.
Danmark vs Sverige 1-0
Två av Junji Ito: Sensor & Alley
4 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar