tisdag 17 februari 2009

Vimmelgrind 2: Mutterloppet av Mats Källblad

Om du har följt bloggen ett tag, vilket jag givetvis hoppas du har, så vet du att Mats Källblad är en favorit bland svenska serieskapare. Jag har tidigare recenserat Vakna laglös och Vimmelgrind 1:Dillfälten av honom. Två underbara album. Mutterloppet handlar om den årligen återkommande biltävlingen med samma namn i Vimmelgrind. Tävlingen var Vimmelgrinds egen industrialist Järnbloms sista önskan. Tävlingen går ut på att köra så långt som möjligt med sin bil, kruxet är att muttrarna saknas på däcken. Vimmlegrind alla original är på något sätt inblandade i det hela och i potten ligger 6 000 riksdaler.

Mats Källblads allåldersserie Vimmelgrind är sorgligt underskattad och borde enligt mig redan vara något av en klassiker. Efter att ha läst del två är jag bara ännu mer övertygad om seriens storhet. För mig är det viktigt att en serie lyckas förmedla en känsla som lyfter läsningen och det lyckas Källblad med i Mutterloppet. Samma vemodiga och samtidigt varma stämning som finns i Dillfältet återfinns även här och i Mutterloppet. Jag tycker att den sträng av allvar som fanns redan i Dillfälten förstärks ytterligare här. Källblads teckningar och berättelsen formar en hjärtevärmande enhet. Förutom Vimmelgrind och dess omgivningar så är det de underbara karktärerna som lyfter serien. Smaka på namnen: Aurora, Jågert, Kapten Reko, Ingridsson, Hiff, Lasarus, Cykel-Frasse, Nällan, Flackonez m. fl. Helt underbara även de. Införskaffa och läs. Mats Källblad är bland det bästa om inte den bäste vi har i landet.

2 kommentarer:

Jonas Anderson sa...

Jag måste nog skaffa lite mer av Källblad. Jag har Sture Stelben och den är väldigt bra - den hade i mitt tycke blivit ännu bättre i färg. Är Vimmelgrind i färg ?
Jag hade dessutom nöjet att träffa Mats på senaste Bokmässan i Göteborg - trevlig man!

Corto sa...

Vimmelgrind är i färg. Den första delen kan vara lite svår att få tag i men Seriehörnan i Gbg har iaf tidigare haft ex kvar.
Göingar är ofta trevliga ;)