söndag 18 januari 2009

The Umbrella Academy- Apocalypse Suite av Gerard Way och Gabriel Ba

Gerard Way är sångare i My Chemical Romance och... nej jag har ingen aning om vilka de är. Är de kända? Är det ett ålderstecken att jag inte känner till dem? Har iofs alltid gillat svenska och brittiska artister bäst. Nåja, Umbrella Academy utsågs till 2008-års bästa serier av Amazon och har hyllats lite här och var. Jag blev först sugen på serien när jag läste en recension på Komika Magasin och när jag sedan såg att den toppade Amazons lista så slog jag till. Serien handlar om sju barn som liksom fyrtio andra barn föds vid samma tidpunkt av mödrar som inte tidigare visat några tecken på att vara gravida. Alla barnen har speciella förmågor. De sju barnen adopteras av excentrisk miljonär, Reginald Hargreeves, med motvieringen att de ska rädda världen. I början av serien räddar de världen från den galna maskin-zombien Gustave Eiffel i Paris. Vi återser de 20 år senare i samband med att deras far, Hargreeves, dör. En av dem är död men de andra återsamlas, de är en brokig skara individer som går under namnen Spaceboy vars kropp förutom huvudet har ersatts av en gorillas efter en rymdolycka, Rumour som levt familjeliv, Kraken som är arg på allt och number five som levt i framtiden i 50 år, Seance som drogar rätt rejält och Vanja som skrivit en bok om den dysfunktionella familjen. I galleriet finns även apan Pogo som har hand om det mesta och pratar liksom deras mor som numera mest består av plast. Av den här genomgången är det rätt uppenbart att det inte är de genomsnittliga superhjältarna även om superhjältar nuförtiden har problem med mycket verkar det som. Deras uppgift blir att stoppa jordens undergång som number five som varit i framtiden vet inträffar tre dagar efter Hargreeves död.

Gabriel Ba som tecknar serien har tydligen tecknat Hellboy tidigare vilket märks. Det är liksom Hellboy "kantigt" tecknat vilket funkar bra även här. Eftersom jag aldrig lyssnat på MCR så vet jag inte vad Gerard Way ska satsa på i fortsättningen men för min del får han gärna fortsätta med serier. Umbrella Academy är en skönt annorlunda superhjälteserie med flera riktigt olika superhjältar eller snarare personer med extraordinära talanger. Med lite annorlunda skurkar och helt nytt sätt att försöka förstöra världen så känns den väldigt fräsch. Manuset är bra liksom relationerna mellan karäktärerna och dialogen. En skön grupp superhjältar och ett bra och annorlunda manus= en riktigt bra serie som rekommenderas. Dessutom finns det många lösa trådar att spinna vidare på vad gäller det som hänt huvudpersonerna tidigare och vad som händer med dem framöver så jag ser fram emot mer av The Umbrella Academy.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grrr... Hittar den bara på Amazon, de är så jobbiga med alla pålägg, VAT och frakt och jag vet inte allt. Gillar Book Depository mycket bättre...

Tengil sa...

Superhjältar är bra. Mystik är bra. Att få mystiska förhållanden förklarade är inte bra. The Umbrella Acadamy förklarar ingenting det är bra. Vi får ingen förklaring vem Hargreeves är eller var i från han kommer. Inte heller får vi veta varför människor och apor lever sida vid sida. De bara är där. The Umbrella Acadamy är både ironisk och urflippad samtidigt och kommer undan med det. Hjältarna har sin issues i sedvanlig ordning och man får verkligen intrycket om att de tillhör samma slitna konfliktfyllda familj med en mycket mycket lång uppväxt tillsammans. Jag gillar både retro-sci-fi- sceneriet och dialogen och undrar om det finns mer av denna serie. Dessutom kommer superskurkarna från bandcamp. Det är bra.