Min inköpslista är redan för lång, både sett till plånbok och tid. När jag surfade runt och tittade vad som ska ges ut under sensommaren och hösten så hittade jag massor. Givetvis. Jag tycker det har varit en närmast total stiltje vad gäller intressanta serier som ges ut här i Svedala sedan SPX men nu är det en hel del intressant på g. Galago har en hel del på gång som jag ser fram emot. Dels är det Joanna Hellgrens Frances som det ska bli spännande att läsa. DN har en bra längre intervju med henne idag. Frances är första delen i en planerad trilogi om en flicka i 40-talets Paris och både innehålls- och teckningsmässigt verkar den riktigt intressant. Läs mer i DN om du vill. Galago ska även ge ut Alison Bechdels Fun Home som på svenska fått titeln Husfrid i dagarna. Albumet fanns med bland 2006-års bästa böcker 2006 hos bl.a. New Yrok Times, Entertainment Weeklyoch Publishers Weekly och handlar om att komma ut som homosexuell. Dessutom så ger Galago ut skräckmangan Uzumaki av Junji Ito i september och det är ett synnerligen lovvärt initiativ. David Liljemarks biografi över den värmländske predikanten Boltzius har varit underhållande att läsa i Galago och nu kommer den i samlad form. DN har en längre intervju med Liljemark om bakgrunden till projektet. Jag gillar det jag läst av Liljemark tidigare så Boltzius är ett givet köp.
Hos Kartago ser det inte lika intressant ut från min horisont men Zelda av Lina Neidestam är rätt kul utifrån det lilla jag läst. Robert Crumb är en legend men jag har inte läst en enda serie av honom, Kartago ger i höst ut hans serieversion av Första moseboken så då kanske det händer. Inget under om jag läser det albumet. Komika verkar äntligen få ut första delen av Mystiska 2:an, Rolf Gohs svenska klassiker och det är välkommet. Epix ger ut Tinet Elmgrens samlade Eva-serier med titeln Asbesthjärtan, ett album jag verkligen ser fram emot. Alfabeta ger ut den andra Mumin-samlingen och liksom den första är den ett givet köp. Den serie jag ser fram emot mest är Metabaronerna. Jag vet ännu inte vilket förlag som ska ge ut den men att det är Alumförlaget ger nog ett ospelbart lågt odds. Bannern på Serieforum är en av ledtrådarna. Av de omdömen jag läst på nätet så är den verkligen något att se fram emot och rent grafiskt verkar den vara alldeles, alldeles underbar (bilden ovan).
Spaningen utanför rikets gränser gav också en hel del. Mest sugen blev jag på Pinocchio (bilden t.v.), årets vinnare av bästa album i Angouleme, skapat av fransmannen Winshluss. Att tyska avant-verlag ger ut den borgar dessutom för en högklassig utgåva. Den är till största delen ordlös så även den franska utgåvan som redan finns ute skulle nog fungera. Top Shelf samlar Jeff Lemires Essex County i en fet utgåva som även den är ett givet köp. Jag har inte läst serien tidigare men den ska vara riktigt bra. Den knäppaste serie jag stötte på under surfandet var nog Vatican Hustle som ska ges ut av NBM, den beskrevs som en blaxploitation i serieform. Har du någon gång sett en blaxploitation-rulle så förstår du hur knäppt det kan bli. NBM publicerar även svenska Naomi Novaks tredje album Graylight längre fram. Hennes tidigare album ligger på inköpslistan mest för hennes utsökta teckningar. Fantagraphics ger ut del tre av Kevin Huizengas fantastiska Ganges som säkerligen blir en av höstens höjdpunkter. Ganges är en del i den likaledes fantastiska Ignatz-serien som är svår att få tag på men finns hos Staffars.
Av mainstreamserierna så ser jag fram emot att läsa fortsättningen på Brubaker/Eptings Captain America, den andra omnibusen blir "bara" på 480 sidor men det lär vara 480 tokbra sidor. Jag gillar verkligen Cap och förutom den första omnibusen har jag två par Cap-kalsonger som jag känner mig tuff i. Wolverine Old Man Logan som ska vara suverän ges nu ut i samlad form och ligger bra till men det är flera Wolverine-album jag vill läsa innan den. Hos tyska Reprodukt hittade jag den franska Jenzeits av Kerascoet som också gjort Miss Don´t Touch Me som NBM gett ut. En saga i modern miljö med snygga teckningar är onekligen lockande. Slutligen hittade jag den halvt suspekta Insiders-Chechen Guerilla hos Cinebook om en fd kvinnlig tjetjensk terrorist som numera används för diverse uppdrag runt om i världen. Så skum idé att den nog får införskaffas.
Slutligen vill jag be om ursäkt för den dåliga ordvitsen tidigare.
torsdag 23 juli 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Mumin är som du skriver ett givet köp, tyvärr är det synd att Alfabeta har så dålig kvalitet på sina serier (och böcker), jämför man t.ex. Muminserierna med de gamla utgivningarna från 70-talet är det mycket stora skillnader där det ibland känns som bilderna nästan "slaktats" för att få plats med texten.
Metabaronerna däremot är en fantastisk serie, dock tror jag Albumförlaget om det är de som skall ge ut den satsar fel, personligen tror jag att då den redan getts ut på engelska så har intresserade den redan, och risken är att den säljer dåligt av den orsaken, de borde hellre satsa på europeiska serier som aldrig kommit på engelska är iaf min åsikt, eftersom de svenska seriebutikerna gärna tar in svenska såväl som engelska serier men knappast något annat och chansen att sälja borde då öka om man översätter något franskt eller spanskt som inte finns att få tag i på engelska.
Jag har iofs för mig att den engelska utgåvan inte är komplett, grällt färglagd och omredigerad och censurerad, vilket bara det är själ att köpa den på svenska istället, även om den iochförsig verkar finnas i en mer trogen upplaga på danska redan.
Däremot stämmer det att det verkar finnas ett enormt utbud serier som inte finns utgivna på vare sig engelska eller skandinaviska redan att satsa på. (Möjligen finns de ibland på tyska, nederländska, franska eller italienska etc., men det verkar inte heller vara språk som läses av gemene man.)
Jag tror faktiskt inte att det är negativt att den getts ut på engelska, allt handlar om att den ska hitta sin publik här i Sverige. Schibstedts utgåva av Black Hole sålde slut och Galago verkar vara nöjda med utfallet för Berlin-albumen trots att framförallt det första funnits länge på engelska innan det gavs ut på svenska. Att Metabaronerna funnits på engelska och några redan har den gör nog bara att fler känner till den vilket inte kan vara negativt.
Tur att jag inte har de gamla Mumin-albumen så att jag kan jämföra :)
Visst finns det serier som inte redan finns på engelska eller danska, men det begränsar ju urvalet avsevärt, så det kommer jag inte att ta någon hänsyn till.
Och som Rikard säger så behöver det inte vara negativt - vi får se.
De flesta serier som ges ut på franska blir väl INTE översatta?
F.ö. är det numera offentligt att Albumförlaget ger ut Metabaronerna, meddelades nyligen på både Serieforum och SeF:s forum.
Skicka en kommentar