fredag 6 mars 2009

Akira 1 av Katsuhiro Otomo

Akira är en av de verkliga mangaklassikerna. Intressant är att Otomo har ägnat sig åt film efter succén med Akira, jag har för mig att den Akira är en japansk science-fiction serie som i den amerikanska versionen är uppdelad i sex delar. Den utspelar sig i Neo-Tokyo som byggts upp på runierna av det Tokyo som utplånades innan tredje världskriget bröt ut. Vännerna Tetsuo och Kaneda är med i ett gäng tonåringar som fördriver tiden med att köra motorcykel och knarka. En kväll kraschar Tetsuo när han försöker veja för ett barn med ett gammalt ansikte på motorvägen. Detta leder till att Tetsuo får övernaturliga krafter samtidigt som Kaneda dras in i en motståndsrörelse som är ute efter barnet med det gamla ansiktet som visar sig ingå i ett statligt forskningsprojekt rörande en monstruös makt kallad Akira. Tetuso använder sina krafter till att ta makten över ett annat gäng och tvingar dem att förse honom med knark. Allt leder fram till en uppgörelse mellan andra gäng och Tetsuos gäng där han ställs mot sina gamla vänner. Det verkar som om Warner ska göra två filmer baserade på serien, jag har inte hittat någon vettig information om vad som händer med projektet men det verkar som att det blir två spelfilmer och inte två animerade, en film per tre böcker alltså. Releasedatum verkar bli 2011. Det kan knappast bli bra. Den här "trailern" med American Akira är iaf kul.


Otomo har efter Akira (animesccén Akira från 1987 är baserad på serien) ägnat sig åt film och det syns i serien. Otomo har ett filmiskt berättande som skapar ett flyt i läsandet som jag kan sakna i många andra serier. Otomos stil är mera realistisk än den manga som ges ut i Sverige vilket är en klar fördel för berättelsen som helhet. Serien är som bäst under de många actionsekvenserna som är bland det bästa jag sett. Miljöerna bidrar till seriens stämning av en hård och hänsynslös stad med lite plats för känslor. Även personskildringen fungerar och Kaneda och Tetsuo är inga duvungar precis utan egotrippade ansvarslösa tonåringar båda två. Det är dock ingen endiemnsionell skildring av personerna och det är seriens andra styrka. De 358 sidorna flyger man bara igenom men skönt nog finns det flera delar kvar att läsa eftersom Akira är en riktigt bra serie. Manga när manga är som bäst.

2 kommentarer:

Håkan / Wakuran sa...

Det finns ju redan en klassisk långfilms-anime baserad på serien som Otomo själv står bakom, så upphovsmännen kanske kände att det inte var värt att konkurrera med animation.

Corto sa...

Det kan säkert vara så men det försvarar ändå inte beslutet att ge sig på att göra en spelfilm. Jag hoppas verkligen att det inte blir något.

Har faktiskt inte sett filmen så det är hög tid att göra det.