måndag 2 mars 2009

Reinhard Kleist

Jag tänkte framöver skriva lite om mina favvo-serieskapare. Först ut är Reinhard Kleist, en tysk tecknare som nog är rätt okänd för de flesta. Han föddes 1970 i Köln men bor numera i Berlin (givetvis). Hans genombrottsalbum och tillika debutalbum Lovecraft (1994) som han gjorde tillsammans med Roland Hueve belönades med det finaste tyska seriepriset Max und Moritz preis 1996. Serien handlar om en serieskapare som ska göra en biografi om HP Lovecraft och som kommer i kontakt med Lovecrafts alter-ego Carter via telefon. Albumet blandar episoder ur Lovecrafts liv med Carters utsaga. Serien är skum men fascinerande, väldigt vackert tecknad och helt utan regelbundna paneler, delvis för att skildra Lovecrafts vansinniga värld. I albumet finns även den korta serien Die Musik des Erich Zann som tidigare getts ut som ett eget album.

Kleist gjorde sedan ytterligare ett album med Ronald Hueve, Dorian (1996), även detta vackert tecknat med olika paneler på varje sida. Albumet är inspirerat av Dorian Grays porträtt. Amerika (1998) var inspirerad av Kleists upplevelser i New York och Fucked (2000) utspelade sig i Berlin. Han publicerade därefter två kortare häften innan han gav ut Das grauen im Gemäuer (2002) som innehöll tre korta historier av Lovecraft som han är väldigt fascinerad av. 2003 kom första delen i hans Berlinoir-trilogi som han tecknade efter manus av Ola Meissner gavs ut, Scherbenmund. Serien vars samlingstitel är Berlinoir skildrar ett Berlin där vampyrerna härskar och kräver att befolkningen donerar blod till dem. Rebeller försöker dock ta död på vampyrerna och framförallt deras ledare Scherbenmund. I nästa del Mord! (2004) fortsatte den allt desperatare kampen mot vampyrerna. Kleist största framgång kom med hans Johnny Cash-biografi Cash- I see a darkness (2006) som jag recenserat. Efter det albumet benämns han numera erfolgsautor.

Han fortsatte med amerikanska rocklegender och var tillsammans med Titus Ackerman redaktör för en biografi om Elvis Presley, Elvis (2007) som tecknades av flera av de främsta tyska tecknarna. The Secrets of Coney Island (2007) innehöll tre korthistorier med den legendariska nöjesparken Coney Island som gemensam nämnare, även denna har jag recenserat. Med Narbenstadt (2008) vars omslag finns i föregående inlägg avslutade han sin Berlinoir-trilogi. Hans senast album är en reseskildring från Kuba betitlad Havana- eine kubanische reise (2008) med bilder från just Havanna.


Jag gillar Reinhard Kleist dels för hans säregna stil framförallt vad det gäller människor men även för att han är en rasande skicklig tecknare som använder färger oerhört elegant. De serierna som är i färg är som att läsa en serie vackra målningar och är en sann fröjd för ögat. Han tecknar oftast serier med en handling och gärna thriller/skräck/drama, alltså inget självbiografiskt eller svårt alternativt, iaf inget av det jag läst. För dig som behärskar tyska kan jag verkligen rekommendera honom, framförallt Cash-biografin men även Berlinoir-trilogin.

Gillar du Lovecraft så är givetvis Lovecraft-biografin ett måste men även Das grauen im Gemäuer där han med sin tuschrika stil passar som hand i handske att skildra skuggor både inne i och runt personerna. Själv har jag läst Lovecraft, Das grauen im Gemäuer, Scherbenmund, Mord!, Cash- I see a darkness och The Secrets of Coney Island. När jag läst hela Berlinoir-trilogin så kommer en recesion av denna. Några av hans serier finns f.ö. utgivna på franska och Cash-biografin ska ges ut av Dark Horse på engelska. Upptäck!

Inga kommentarer: