torsdag 19 mars 2009

Secret War av Brian Michael Bendis & Gabriele Dell´Otto

Marvels universum är nästan som universum alltså oändligt. Jag har ju fastnat lite för superhjältar efter att ha läst om Captain America och hans död. Ett problem är ju var man ska börja. Då behöver man tips från någon som har lite koll på universumet. Har man ingen att ta hjälp av så finns som en sista utväg Wikipedia som är späckad med information om trikånissarna. Som tur är har jag en Marvel-fantast till kollega. Vi har jobbat på samma ställe i över fyra år och i samma team i snart två år men det var först strax innan jul när jag berättade om Cap för en kollega som undrade (nja hon vet) om jag var dum i huvet. Då smög det fram att ja han läste ju Marvel. Det säger ju lite om att vissa intressen bör man som vuxen inte ha. Typ att läsa superhjälteserier. Men det är väl lika bra som att gå och titta på pretentiös konst eller tycka att hukky är kul och att 250 kr för en biljett är okej. Iaf tyckte han att jag skulle börja med Secret War, så det gjorde jag.

Latveria har något sattyg på g (hur det lilla som det verkar utfattiga landet i östra Europa kan ställa till med så mkt skit övergår mitt förstånd) och Nick Fury kommer dem på spåren. När regeringen inte vill agera eftersom Latveria numera är en allierad tar Fury saken i egna händer och sätter samman ett team med ett antal av de främsta hjältarna. Man får inte veta vad som hänt i Latveria förrän i slutet efter att våra hjältar och New York utsatts för en rejäl attack orkestrerad från Latveria.

Albumet är jävligt snyggt tecknat av Gabriele Dell´Otto. Det är så bra att varje ruta är en ren fröjd. Kolla bara in omslaget, varenda ruta är lika elegant tecknad. Detta förhöjer givetvis läsupplevelsen. Bendis manus är också bra, man förstår tidigt att något hänt som får stora konsekvenser men inte vad och ingen av hjältarna verkar ha koll på det heller. Den enda som vet något är lurifaxen Fury. Jag kan inte påstå att albumet är spännande för det är det inte och den utdragna stridsscenen i andra halvan av albumet är mest seg. Allt som allt är det dock en rätt bra serie med en twist i slutet och ett gäng förbannade superhjältar. Albumet innehåller för övrigt en mängd text som består av förhör och Nick Furys filer om både hjältar och skurkar med tillhörande kommentarer. Lite bra who´s who för en superhjälteanalfabet.

4 kommentarer:

Håkan / Wakuran sa...

Vem eller vad är Hukky?

Corto sa...

Hukky är ett annat ord för hockey. En sport jag verkligen avskyr.

Tengil sa...

Strålande start. Nu när du har startat din superhjältebana återstår följande program:

* Avengers Disassembled (Grymt bra med ett slut som skulle röra till och med Svensson till tårar.)
New Avengers 1 – Breakout
New Avengers 2 – Sentry
New Avengers 3 – Secrets & Lies
* House of M (Eventuellt därefter Decimation om du vill växla in på mutantspåret.)
New Avengers 4 – The Collective
Civil War – The Road to Civil War
* Civil War (med valfria sidostorys)
New Avengers 5 – Civil War
New Avengers 6 – Revolution
New Avengers 7 – The Trust
New Avengers – Illuminati
* Secret Invasion (med valfria sidostorys)
New Avengers 8 – Secret Invasion bok 1
New Avengers 9 – Secret Invasion bok 2

De som är markerade med * är huvudboken i en större samling böcker.

Sedan har vi ju den fenomenala X-men sviten av Whedon & Cassady du kan läsa vid sidan av:
Astonishing X-Men 1 - Gifted
Astonishing X-Men 2 - Dangerous
Astonishing X-Men 3 - Torn
Astonishing X-Men 4 - Unstoppable

Corto sa...

Vad skönt att veta vad jag ska göra framöver :)