söndag 29 mars 2009

Valhall 14: Muren av Peter Madsen

Muren är den nästa sista delen i Peter Madsens klassiska Valhall-serie. I år är det tänkt att sista delen, Ragnarök, ska komma. Serien påbörjades 1979 så efter 30 år är det alltså dags att knyta ihop säcken tyvärr. Jag har tidigare recenserat Valhall 13: Balladen om Balder på bloggen. Tyvärr verkar både nr 13 och 14 vara slutsålda på nätet men kanske kan exemplar finnas i seriehandlar och bokhandlar. I Danmark är det tänkt att hela serien ska samlas i samlingsvolymer framöver och förhoppningsvis sker samma sak här. Om du inte är en inbiten samlare så rekommenderar jag ditt lokala bibliotek om du vill läsa serien i sin helhet. På danska Serieland.dk finns en intervju med Peter Madsen inför avslutningen av Valhall.

Muren handlar iaf om att gudarna är oroliga för att jättarna ska attackera Asgård. Samtidigt är det dags för Tjalve att bli man och för att räknas som det ska han genomgå ett mandomsprov. När varken Tor eller Oden har tid att ge honom ett uppdrag får han istället ett av fruktabarhetsguden Frej som kärat ner sig i jätten Gerd som går ut på att locka med henne till Asgård. Kruxet är att hon är dotter till den mäktige jätten Gymer. Men med list kan ju det mesta gå... ja, om du inte heter Loke förstås för då skiter det alltid sig.

Peter Madsen är som jag tidigare skrivit en av de absolut främsta teckarna i Norden och albumet är en fröjd rent teckningsmässigt. Färgläggningen är även den suverän. Utöver detta så är Muren det bästa i serien sedan de allra första vilket är anledningen till att jag tycker att det är synd att det snart är slut. Jag tyckte att serien hade börjat gå på tomgång men med Muren så visar Peter Madsen och Henning Kure som skriver manus att det finns mycket berättarglädje kvar. Madsen tar i Muren upp främlingfientlighet och fördomar och driver med detta på ett skönt sätt utan att det känns påklistrat eller pk. Fördomarna finns på båda sidor och ser ungefär likadana ut. Verkligheten anyone? Albumet är riktigt roligt och Loke som läckert sto är verkligen Loke i högform dvs skitkul. Jag gillar verkligen Muren som definitivt är ett av de bättre Valhall-albumen.

3 kommentarer:

Micke sa...

Även jag tycker Valhall är en fantastisk serie och det blir en smula tomt när den är slut, ytterligare en sak som är synd är att de inbundna samlingsvolymerna bara gavs ut till och med volym 3.

Mikke sa...

Planen är att det ska komma inbundna samlingsvolymer ganska snart, om jag har förstått rätt.

Olof Gustafsson sa...

Hejsan.

Valhall 13 & 14 finns i Seriehyllans sortiment!

www.Seriehyllan.se/webbutik