torsdag 30 oktober 2008

Valhall 13: Balladen om Balder av Peter Madsen

Första delen av de hittills 14 som utkommit i Valhall-serien släpptes 1979. Danske Peter Madsens komiska asagudsepos är en av de mest framgångsrika nordiska serierna. I Sverige utkom de första tolv albumen på Carlsen Comics (de första tre utkom dock allra först på Semic) och de senaste två har getts ut av Egmont Kärnan. Peter Madsen är annars mest känd för sin serie om Jesus, Männiksonen som gavs ut av Carlsen Comics i Sverige.

I Balladen om Balder har Odens bror, den listige (dumme) och falske Loke återigen huvudrollen liksom i flera av de senare delarna i serien. Loke drömmar i serien mardrömmar framkallade av Hel, gudinnan som styr dödsriket dit alla de som inte stupar i strid hamnar. I drömmarna anklagas Loke för att ha dödat Balder, något som leder till att Loke med alla medel försöker förhindra att Balder skadas. Som vanligt leder Lokes intriger till det motsatta han tänkt sig och han lyckas (av misstag) få Balders blindre tvillingbror Höder hatiskt
inställd till Balder, något som får stora konsekvenser.

Peter Madsen är definitivt en av Nordens bästa tecknare. Den stil han tecknar Valhall i utgör seriens verkliga styrka. Det är snyggt och matchar den komiska ton som genomsyrar albumen. Balladen om Balder utgör inget undantag och om man jämför med de tidiga äventyren så har hans stil utvecklats rejält till det bättre. Valhall är en rätt sanslös drift med de gamla asarna. Balladen om Balder lyckas med det som många komiska äventyrsserier misslyckas med, att vara rolig. Det är framförallt Loke som lockar fram leenden genom sin förmåga att alltid göra fel. Det finns också en sensmoral i albumet som inte känns påklistrad utan är en naturlig del av berättelsen. Balladen om Balder är inte det bästa albumet i serien men ett steg i rätt riktning efter Gudarnas skatt, Skaldemjöden och Elddopet. Ett Valhall-album är dock bättre än de flesta andra komiska äventyrsserier.

Tyvärr verkar både Balladen om Balder och efterföljaren Muren vara slutsålda men det kan säkert finnas ex både i bokhandeln och seriebutikerna. Det går även rykten om att Egmont ska ge ut hela serien samlad efter att det sista albumet utkommit nästa år. Carlsen Comics har samlat del 1-9 i tre samlingsvolymer men framförallt den första är svår att komma över. Du kan istället hitta Valhall på de flesta bibliotek.

Inga kommentarer: