tisdag 28 oktober 2008

5 ist die perfekte Zahl av Igort

Igort är en italiensk serieskapare som publicerat serier sedan 80-talet. Hans serier har getts ut av b.la. franska, japanska och spanska förlag. 2000 grundande han sitt eget förlag Coconino Press på vilket han gett ut Sinatra, City Lights, Yuri et Brillo och 5 è il Numero Perfetto. Tillsammans med franska Vertige publicerade han albumet Baobab 2004. Han publicerade även Fats Walter på Casterman 2004. Igort är även redaktör för Ignatz-serien som bl.a. publiceras av Fantagraphics. I den ingår dels hans egen serie Baobab men även serier av t.ex. David B och Gipi.

5 ist die perfekte Zahl handlar om den pensionerade maffiamördaren Peppino Lo Cicero vars son, även han mördare åt maffian, blir mördad. Dagen efter när sonen inte kommer till fisketuren börjar Peppino ana oråd och på vägen hem utsätts han för ett mordförsök. När han sedan får bekräftat att sonen är död ger han sig ut på en hämndodyssé genom ett kallt Neapel. Det blir en blodig jakt efter de skyldiga men han är inte ensam i sin jakt på någon sorts sinnesfrid.

5 ist die perfekte Zahl gavs ut av tyska Avant-Verlag 2004. Det är en häftad utgåva med en fantastisk kvalité i papper och tryck. Det är ren glädje att blädda och hålla i den. En utgåva som utmärks av förläggarens kärlek till och respekt för seriekonsten. Igort är en av mina favorittecknare och han tecknar i flera olika stilar som bildar sköna kontraster i albumet. Ibland är det mycket tusch som på bilden här bredvid, ibland påminner det om Dan Clowes. Drömsekvenser, stilstudier och mer traditionellt serieberättande blandas. Varje bild är genomtänkt och bildar en fantastisk helhet. Såväl de poetiska scenerna som de rena actionscenerna är klockrena. Förutom att den bildmässigt är bland det bästa jag vilat mina ögon på så håller även historien bra. Igort skildrar skickligt Peppinos besatthet efter hämnd och hur det påverkar de runtomkring honom som tillsammans med de fantastiska teckningarna och en känslig miljöskildring bidrar till en läsupplevelse utöver det vanliga. Hämnd, skuld, försoning och framtid är hörnstenarna i berättelsen. Om du instinktivt känner att nej, inga europeiska pretto-serier för mig så slå bort den tanken, för annars går du miste om en serieupplevelse utöver det vanliga. Weltklasse helt enkelt.

Albumet finns att köpa på engelska från The Book Depository eller på tyska från Modern Graphics.

Inga kommentarer: