fredag 31 oktober 2008

Nominerade till Angouleme 2009

Nomineringarna till seriefestivalen i Angouleme 2009 är klara. Totalt har 84 album nominerats i de tre kategorierna Sélection Officielle, Sélection Jeunesse och Sélection Patrimoine. Vinnaren i huvudkategorin tilldelas priset Fauve d'Or. Album som getts ut i Frankrike mellan november 2007 och november 2008 kan nomineras. Bland de nominerade finns amerikanska Lost Girls av Alan Moore och Melinda Gebbie, Wanted av bl.a. Mark Millar, franske Christophe Blains Gus del 3, James Kochalkas American Elf, Max Friedman del 5 av Vittorio Giardino, La guerreAlan av Emmanuel Guibert, Matteo av Jean-Pierre Gibrat. Franska titlar dominerar stort men även flera japanska och amerikanska är nominerade.

Ingen av de nominerade serierna har getts ut i Sverige och det är nog tveksamt om mer än någon enstaka kommer att ges ut här, tyvärr. Behärskar man inte franska så finns en del av iaf tidigare utgivningar av de nominerade på engelska, tyska och danska.

Alan Moore behöver inte någon närmare presentation med klassiker som V for Vendetta, Watchmen och The League of Extra Ordinary Gentelemen. Christophe Blain finns utgiven på engelska av NBM som gett ut hans Isaac, the Pirate. Jänkarna bakom Wanted har jag dålig koll på men Mark Millar står bakom Kick-Ass som Junkultur lovordat. Jean-Pierre Gibrat har jag inte läst något av men en av hans serier finns utgiven på danska av Carlsen Comics och kan köpas från AdLibris. På 80-talet gavs både Operation Istanbul och Ungersk rapsodi av Vittorio Giardino med just Max Friedman som huvudperson ut i Sverige.

Inga kommentarer: