fredag 24 oktober 2008

Bouncer Del 1- Kains öga av Alejandro Jodorowsky & Francois Boucq

Bouncer är Albumförlagets andra utgivning efter Det tredje testamentet. Manusförfattaren Alejandro Jodorowsky är en veteran som bl.a. samarbetat med Moebius. Francois Boucq är en annan veteran som tidigare getts ut på Epix i Sverige. Såg på serieforum.se att Bouncer fått förhandsstöd av Kulturrådet och det unnar jag verkligen Albumförlaget som gör en modig kulturgärning genom att ge ut bra franska serier.

Bouncer är en västernserie som handlar om tre bröder och en diamant som för ond bråd död med sig. Första delen berättar dels om hur bröderna och deras mamma, Lola, rånade en tågtransport för att få tag på en värdefull diamant. En av bröderna, Ralton, har blivit en galen sydstatskapten, en annan, Blake, har funnit Gud och bygger en kyrka och den tredje, Bouncer, är utkastare på en saloon. Huvudpersonen i serien är Blakes son Seth som vill hämnas sin fars och mors död. I första delen av hittills sex läggs grunden för historien.

Jag har aldrig varit något fan av westernserier förutom Silverpilen när jag var yngre. Bouncer är dock ingen traditionell västernserie utan Vilda Västern bildar mest kuliss åt berättelsen som är en otroligt grym och tragisk historia om girighet och svek. Boucq är en skicklig tecknare som tecknar i en detaljrik realistisk stil som väl framhäver grymheterna som de olika huvud- personerna begår. Boucq är även skicklig på att skildra karaktärernas känslor. Så gott som alla huvudpersoner i serien är väldigt osympatiska och det är svårt för att känna sympati för någon, t.o.m. den unge Seth som fått sina föräldrar mördade eftersom han genomsyras av sitt hämnd- begär. Svårigheten att känna sympati för någon karaktär och bristen på spänning, ja det är inte så mkt spänning i denna första del, gör att jag inte sögs in i berättelsen. Jag vill dock lyfta fram trots ovanstående smågnäll att Bouncer är en bra serie och detta mkt tack vare att den är en så rå skildring av girighet och galenskap. Grunden för en bra hämndhistoria som bara kan bli bättre är lagd och kanske blir sökandet efter hämnd och jakten på Kains öga mer spännande i nästa del. Översättningen är för övrigt riktigt bra och dialogen flyter genom hela albumet.

Inga kommentarer: