söndag 19 oktober 2008

Creatures av Rick Remender & Peter Bergting

Image Comics släpper flera serier baserade på målningar av Frank Frazetta just nu. Jag hade ingen koll på vem Frank Frazetta var när jag köpte Creatures men efter lite googlande visade det sig att jag sett hans målningar lite överallt och att han är en av de mest inflytelserika fantasymålarna förra århundradet. Han har t.ex. gjort omslaget till Ralph Bakshis film Fire and Ice (1983), flera Conan album och jag är ganska säker att han gjort de läckra omslagen till den
kortlivade serietidningen Vampyr som gavs ut på 70-talet.

Creatures som är ett så kallat one-shot med tre olika omslag. Ett av Frank Frazetta, ett av Peter Bergting och ett Nat Jones. Tyvärr hade de det av Nat Jones när jag köpte tidningen på Staffars. Creatures handlar om den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt, inte att förväxla med Franklin D Roosevelt, innan han blev president. Han jagade då demoner och att annat slödder tillsammans med sin pluton av Dark Riders. I Creatures jagar han en mayagud som vill (givetvis) ställa till ett helvete på jorden.

Bergtings teckningar är som vanligt bra och det hela påminner till stilen starkt om Mike Mignolas Hellboy. Storyn av Remender är ingen höjdare och dialogen är riktigt klyschig. En rolig detalj är att hjälten Roosevelt att lite halvgammal och ser ut som en tråkig gubbe förutom då han har sin maskin på ryggen som kan ta kål på det mesta. I början av tidningen gör han slut på mayaguden men sidan kommer en kul twist med bl.a. marsianer inblandat. Även sista sidan innehåller en twist med en av historiens vidrigaste människor inblandad. Dessa räddar dock inte tidningen i sin helhet men slutresultatet är ändå en hygglig fantasy/sci-fi historia som dock inte nådde upp till mina förväntningar.

4 kommentarer:

Mikke sa...

Frazetta har även gjort en hel del serier, i Sverige har bland annat västernserien "Dan Brand & Tipi" publicerats i Fantomen och Tomahawk.

Anonym sa...

Jag håller med. Bergting illustrationer var det enda som var bra med denna serie. Även Glenn Danzig har släppt serier baserade på Frazetta på sitt eget förlag Verotik. Dessa var något mer "vuxenorienterade". Och inte särskilt bra.

mikke sa...

Själva konceptet är ju lite märkligt, fast å andra sidan, det finns nog en hel del intressanta serier som man skulle kunna skapa utifrån en del andras målningar....

Corto sa...

När jag tog fram tidningen igen så dök en fråga upp i huvudet: Vad gör Red Skull på omslaget?