fredag 26 december 2008

Lucky Luke: Banditernas drottning Calamity Jane av Morris & Goscinny

Calamity Jane är en av flera berömda kvinnor som satte färg på livet i Vila Västern under senare hälften av 1800-talet. En artikel om henne finns på Wikipedia. Lucky Luke äventyret med henne som huvudperson är skapat 1965-66 och Lukcy Luke ser här lite annorlunda ut än i äventyret med kusinerna Dalton och har det utseende man numera förväntar sig av mannen som drar snabbare än sin egen skugga.

Albumet handlar om hur Lucky Luke räddas av Calamity Jane undan apacherna då han är på jakt efter några vapensmugglare. De slår följe till staden El Plomo där Calamity Jane genast börjar röja och genom att vinna en armbrytningstävling får en saloon. Lucky Luke fortsätter jakten på vapensmugglarna medans Calamity Jane försöker bli mer av en dam vilket inte är lätt då hon är rätt grov i käften.


Jag håller nog Kusinerna Dalton högre än Calamity Jane men även det här äventyret är rätt kul med Calamity och hennes röjande, Jolly Jumper agerar comic relief och en mindre lyckad tidningsmurvel jagar nyheter. Givetvis finns det också korkade skurkar. Calamity Janes konstanta brott mot de sociala koderna är roligast i albumet. Likaså är männen konstant de mest korkade i albumet (förutom Lucky Luke förstås).

Inga kommentarer: