söndag 7 december 2008

Stupid, Stupid Rat-Tails av Smith & Sniegoski & Sakai

Så var jag då tillbaka i hemmets värme efter att först tränat discokroppen och sedan frusit rejält på en julmarknad i en nöjespark. Nej, det var inte frivilligt men ibland måste man offra sig. Något som definitivt värmer är en serie av Jeff Smith som är en av mina favoritserieskapare. Hans Bone är redan en klassiker som tyvärr bara börjades ges ut i Sverige men aldrig avslutades. Den finns iofs på engelska men det hade varit kul om Egmont inte fegat ur utan gett ut Bone som de tänkt under 2007. En spin-offBone är Stupid, Stupid Rat-Tails som har varit slutsåld ett tag men som nu släppts i ny upplaga av Cartoon Books, Jeff Smiths eget förlag.

Stupid, Stupid Rat-Tails handlar om den legendariske upptäcktsresanden Big Johnson Bone som kommer till samma dal som sina ättlingar i Bone-eposet. Med sig har han sin trogna åsna och en apa som han vunnit genom att fuska i kortspel. Dalen hemsöks av Rat Creatures som gillar att äta dalens djur. Big Johnson Bone som redan skrämt upp några Rat Creatures tar på sig att försvara djuren och tvingas ge sig in i Rat Creatures högkvarter sedan några av djuren tagits dit.

Jeff Smith är en fantastisk tecknare och det syns verkligen att han varit i animationsbranschen. Big Johnson Bone är en härlig karaktär som har en skrythistoria för varje situation, till hans fördel ska sägas att han inte har vett att vara rädd för något. Big Johnson Bone kan kanske ses som huvudperson i serien men seriens verkliga huvudpersoner är de i titeln, Stupid, Stupid Rat-Tails. De är onda och helt underbart korkade och bildar ett underbart galleri tillsammans med karaktärer som Stillman, den lilla draken som inte kan spruta eld och den konstant gnälliga och egocentriska apan som Big Johnson Bone vunnit. Men som sagt så är det de som är seriens höjdpunkt och inbjuder till många råa skratt på grund av sin gränslösa dumhet. Stupid. Stupid Rat-Tails är lika bra som Bone-eposet och det är inget dåligt betyg. En underbar och rolig serie. I slutet finns en rolig serie av Ed Sniegoski och Stan Sakai (som tecknar Usagi Yojimbo) om ett vildsvin och två Rat Creatures fåfänga försök att äta upp honom. Den är riktigt kul och här får Rat Creatures excellera i dumhet vilket bara kan bli bra :) Läs den och skratta.

F.ö. tycker jag det är märkligt att Bone inte blivit animerad film eller tv-serie, den är som gjord för det och skulle bräcka det mesta i animationssvängen. Det enda åt det hållet är ett dataspel.

Inga kommentarer: