söndag 28 december 2008

Sydsvenskan rankar årets serier

På den sista dagen av min julvistelse i det allt annat än vintriga Skåne hade Sydsvenskan laddat upp med en rejäl genomgång av 2008. En av deras recensenter hade den goda smaken att göra en tio i topp lista över årets bästa svenska serier. Om du inte vill gå till Sydsvenskan så såg listan ut så här:

1. Joakim Pirinen: ”Döda paret och deras vänner’
2. Coco Moodysson: ”Aldrig godnatt”
3. Sara Granér: ”Det är bara lite aids”
4. Knut Larsson: ”Krokodilstaden”
5. Liv Strömquist: ”Einsteins fru”
6. Fabian Göranson: ”Kirurgi”
7. Jan Lööf: ”Jan Lööfs serier”
8. Simon Gärdenfors: ”Simons 120 dagar”
9. Joanna Rubin Dranger: ”Alltid redo att dö för mitt barn”
10. Ola Skogäng: ”Mumiens blod”


Det första som slog mig är hur listan domineras av Galago och Kartago. Galago har fem titlar på listan och Kartago fyra. Enda undantaget är Johanna Rubin Dranger som ges ut på Albert Bonniers förlag. Listan är inte förvånande eftersom de stora förlagen, Egmont och Bonnier Carlsen, i stort sett inte satsar på svenska serieskapare. Nästa år är jag ganska säker att även Komika och Optimal kommer att återfinnas på en topplista. Sara Granér kniper också en mycket meriterande tredjeplats på listan över svenska debutanter inom serier, böcker, film och musik.

Jag har ju lovat (hotat) att utse vilka serier jag gillat bäst 2008 och årets svenska serie är en given kategori men jag inser att jag har en del läsning att ta igen innan jag kan bestämma mig. Jag har bara läst tre av serierna på listan, Pirinens kommer jag nog inte att hinna med men, Drangers, Strömquists och Moodysons har jag reserverat på mitt lokala bibliotek. Sara Granér är jag så nyfiken på att jag ska beställa hennes debut de närmsta dagarna. Det var iaf trevligt att serierna fick en egen lista, det kan de vara värda. Jag tror f ö att 2009 blir ett ännu bättre år för de svenska serieskaparna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mumiens blod på "sista" plats!? Upprörande! Jag ser den som klart etta. Men så är det den enda svenska serie jag läst i år ;)

God fortsättning.

Corto sa...

Såg att du hade Kick-Ass i topp. Ska beställa den när det släpps en samling.

God fortsättning på dig också!