lördag 13 december 2008

Önskelista till förlagen

Nu börjar det ju närma sig jul och då kan det ju passa med en önskelista. Inte min egen till nära och kära utan en till serieförlagen om vad jag vill att de ger ut nästa år blandat med lite önsketänkande av resultatet av detsamma.

Albumförlaget- Mitt nya favvoförlag är önskar jag egentligen bara att det fortsätter som det börjat. Imponerande alltså. I vår ger Albumförlaget ut Loisels fortsättning på Roxanna. Albumförlaget ger även ut Lanfeaust de Troy.

Galago- Var gästspelen av Tardi och Gipi i antologin bara tillfälligheter eller början på något? Jag hoppas på det senare och i vår ger Galago ut Tardis svit om Pariskommunen och Gipis mästerverk Appunti per une Storia di Guerra. Tardis i snygga inbundna album och Gipis häftad i stil med den tyska utgåvan. Henrik Bromander skriver manus till en serie som tecknas av en skicklig tecknare, serien blir en svensk Epileptic.

Komika- Får loss resurser att äntligen ge ut Bourbon 1730, Epileptic, Himmel över Bryssel och Klezmer och Mystiska 2:an. Som en följd av framgångarna av utgivningen får Komika möjlighet att satsa på längre serier av talangfulla svenskar som Lars Fiske och Sofia Falkenhem.

Bonnier Carlsen- Äntligen vågar BC satsa på manga som inte vänder sig till tonåringar. Deras utgivning av Akira av Otomo, Phoenix av Tezuka och Monster av Urasawa leder till en våg av vuxnare manga som väller in över Sverige.

Egmont- Får en ny redaktör som driver igenom att förlaget ska fortsätta sin nedlagda vuxenseriesatsning. De nya delarna av Rabbinens katt ges ut liksom Emmanuel Guiberts Le Photograph. Bone-albumet dammas av och Bone slår äntligen stort i Sverige. Desstuom ges Phantom Hall of Fame ut dvs Ray Moore i kronologisk ordning. Dessutom samlas Thorgal-albumen i snygga inbundna utgåvor.

Optimal- Återupptar utgivningen av Jasons serier. Dessutom ges norska Seks sultne menn ut på svenska. Ger också ut danska Sortmund och andra danska serier.

Kartago- Fortsätter att satsa på serier som Roparen och breddar därmed sitt utbud med serier som i sin tur breddar den svenska marknaden. Ola Skogängs Theos ockulta kuriositeter kommer ut med del två.

Schibsted- Visar att Black Hole inte var en engångsföreteelse och ger ut serier som Blankets, Pride of Baghdad och Jimmy Corrigan. Börjar dessutom ge ut superhjälteserier i albumform som t.ex. Hellboy.

Sanatorium- Samlar Lars Sjunnessons Tjocke Bo i en vacker utgåva som gör serien rättvisa.

Epix- Avslutar utgivningen av Cyann-serien och ger äntligen ut Tinet Elmgrens serier om Eva. Ger även ut Loisels Magasin General.

Dessutom slår ett antal förlag till och ger ut serier av bl.a. fantastiska svenska debutanter. Den nionde konstformen går ett fantastiskt år till mötes.

8 kommentarer:

Jonas Anderson sa...

Vilka är det som ger ut "Lanfeaust de Troy" ? Jag har nämligen aldrig hört talas om den.

Mvh Jonas, Albumförlaget

Corto sa...

Jag tror det är Soleil. Den verkar ha blivit en succé i andra länder. Om den är bra vet jag däremot inte ;)

Håkan sa...

Om man ska lita på Epix själva (döm själva) verkar det som de iallafall ska ge ut Eva under 2009.

Mer om Lanfeust de Troy här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lanfeust_of_Troy

http://fr.wikipedia.org/wiki/Lanfeust_de_Troy

Och jepp, det är Soleil som ger ut.
Delcykeln "Lanfeust des Étoiles" finns f.ö. utgiven på danska hos Faraos Cigarer (av någon anledning under titeln Zanfyst Fra Stjernerne)

http://www.faraos.dk/design/browse.php?page=show_static&shopid=2&ref=20061

Håkan / Wakuran

Jonas Anderson sa...

Lanfeaust ser verkligen intressant ut! Så det kan kanske bli att din önskan går i uppfyllelse.
Jag väntar hem ett par album ur serien nu.
Ett problem kan dock vara att fransmännen ska färglägga om alla album, och det kommer att ta minst ett år, jag menar om jag hinner publicera två album där en kille alltid har grön tröja, så kanske han har en blå tröja i tredje albumet. Men det är väl ett senare problem...

//Jonas

Håkan sa...

Fast det får väl räknas som "force majeure", för att använda ett franskt uttryck(?)...

Om inte du orkar lägga ned drösvis med resurser för att fixa en ny färgläggning (även om fransk-belgisk färgläggning kan vara inkonsekvent är den ju nästan alltid proffsigt utförd) är det inte mycket du ka göra åt det...

Håkan sa...

Kan f.ö. flika in att Faraos Cigarer (Ständigt dessa Faraos) även har översatt de sista Cyann till danska.

http://www.faraos.dk/design/index.php?page=show_static&shopid=2&ref=20056&norefer=1

(Mittenalbumet är översatt av Bogfabrikken 1997, men är slutsålt från förlaget, och verkar tyvärr rätt svårt att få tag på...)

Håkan / Wakuran

Corto sa...

En recension av Farverne på Marcade, del fyra i Cyann-sviten utlovas inom kort. Jag gillar verkligen Faraos Cigarers utgivning men tyvärr är jag inte i Kbh så ofta nu längre och den danska kronan är ack så dyr.

Håkan sa...

Det första av de senare Roxanna-albumen finns tydligen på danska under titeln "Javin" från Carlsen Comics, tyvärr verkar det som Loisel lämnat över teckningsarbetet till några imitatörer...