lördag 21 februari 2009

Bild & Bubbla 177

Det har varit en körig vecka, först till Sthlm för ett möte, sedan planeringsdagar med lite öl på kvällen och därav dålig sömn, sedan till Göteborg för ett möte. Det sliter och minskar möjligheterna och orken att blogga. Men nu är jag tillbaka och det är dags att recensera senaste numret av Bild & Bubbla vilket jag lämpligt nog hann läsa under den sega hemresan från Göteborg som avslutades med att jag glömde sambons present på tåget. BB 177 domineras iaf av Nina Hemmingsson vasa serier man stöter på lite överallt nuförtiden. Numret inleds med Urhunden-utdelningen som ägde rum i september 08 för serier som getts ut 07. Lite väl sent vad gäller båda delarna alltså. Men för de som inte läst Ola Hammarlunds ambitiösa sammanställning av utgivningen 2007 på nätet så finns den här. Kortisen om reklam i serier är ointressant och sparkar mest in öppna dörrar. Den oftast eminente Paul Gravetts text om Världsserier känns helt meningslös, för den som vill veta mer om serier i olika länder så finns böcker om det, här blir det bara kort och konstigt. Som fd filatelist (20 år sedan) uppskattar jag artikeln Seriefigurer på frimärken.

Fredrik Strömbergs intervju med Nina Hemmingsson är intressant tack vare Hemmingssons öppenhjärtiga svar om sitt ostrukturerade skapande. Vi slipper tack och lov en teckning av intervjuaren. Som vanligt tar dessutom Strömberg för stor plats under intervjun vilket är irriterande. Då har han lyckats bättre med intervjun från Kodansha som ger en intressant inblick i arbetet på världens största serieförlag. Serieintervjun med Stan Sakai är kul och återigen är det Jimmy Wallins teckningar som är höjdpunkten. Jag har inte läst Usagi Yojimbo men ska spana in den efter detta. Även Morten Harpers text om serieromaner är intressant även om den handlar om den norska marknaden. Jag blir lite irriterad när jag tänker på Egmont Sveriges bristande intresse för vuxenserier och deras nedlagda satsning. Skissektionen innehåller skisser och annat av Nina Hemmingsson och är inte kul alls. Visst är Hemmingsson rolig men alla hennes figurer ser ju likadana ut och över 20 sidor är på tok för mycket.

Love Hurts om Kim W Anderssons kommande serie är bra och Jimmy Wallin låter helt riktigt Kim ta plats och berätta om sin serie. Serien är f.ö. ett givet köp efter detta, en så vältecknad svensk serie hör inte till vanligheterna. Lina Neidestams seriekrönika är skönt självironisk och kul. Recensionerna tycker jag som vanligt lider av att det skrivs för mycket om vad serierna handlar om och sidospår än hur bra eller dåliga de är. Mikael Sol gör ett bra jobb vad gäller fanzinerecensionerna, han ger både feedback till fanzineskaparna men skriver även på ett sätt så att det är kul att läsa. Summasummarum ett bra nummer men inte det bästa sedan Bubblan bytte utseende. Ett byte som definitivt inneburit ett lyft, så hatten av för redaktionen vad gäller detta.

Inga kommentarer: