lördag 14 februari 2009

The Plot av Will Eisner

Legendaren Will Eisner behöver knappast någon närmare information. Mannen som startade den våg av graphic novels som växt sig allt starkare har betytt oerhört mycket för seriekonsten. The Plot- the secret story of the protocols of the Elders of Zion blev Eisners sista serie. Eisner går grundligt igenom hur denna vidriga förfalskning som handlar om en judisk konspiration för att ta över världen skapades i slutet på 1890-talet och hur den än idag sprider sitt gift.

Eisner var inne på sina sista år när han skapade The Plot men det märks inte på teckningarna som håller hög klass i Eisners karakteristiska stil. Albumet är mer ett faktaunderlag/debattinlägg än en konvetionell serie med en historia. Vi får följa den ryske förfalskaren Golovinski, fransmannen Joly vars bok kopierades av Golovinski, brittiska The Times avslöjande 1921 osv. Det är intressant och skrämmande och framförallt beklämmande. Att The Protocols är en förfalskning har varit känt i snart 100 år men ändå dyker den upp i nya upplagor och framförallt göder den myten om en judisk konspiration för att ta över världen. Det är både bra och nödvändig läsning som borde vara obligatorisk, speciellt för de svin som hyser antisemitiska åsikter. Tyvärr lär väl just de inte läsa den.

Antisemitismen är den vidrigaste av företeelser och den djupt liggande antisemitismen i Centraleuropa gjorde Förintelsen möjlig. Nu dyker den upp här och var, ofta förtäckt, och blandar ihop israeliska övergrepp med judar i allmänhet för att på så sätt skuldbelägga alla judar. Försvar för Israel tolkas som en del av konspirationen. Vatikanen förlåter en Förintelseförnekande biskop. Irans svin till president håller en konferens för Förintelseförnekare. Antisemitismen förenar extremvänstern, extremhögern och muslimska extremister som alla vädrar sitt judehat. Deras brist på respekt för alla människors lika värde förenar dem liksom deras avsky för demokrati.

En annan obligatorisk läsning för antisemiter är givetvis Maus, världens bästa serie alla kategorier, som så smärtsamt tydligt visar hur man steg för steg fråntar en grupp människor deras människovärde för att på så vis enklare kunna begå övergrepp.

Inga kommentarer: