torsdag 26 februari 2009

Wolverine Smorgasbord

Wolverine var den klart coolaste karaktären i X-Men rullarna och Hugh Jackman är klockren som Wolverine, han är som gjord för att spela Wolverine. Säger jag, som aldrig läst en enda serie med Wolverine. Men trailern gör mig sugen på att börja. Men var ska jag börja någonstans? Jag vill helst ha fokus på Wolverine. Läsa om hans bakgrund, föddes han som han är eller blev/skapades han till Wolverine? Dels finns det Wolverine Origin av Paul Kubert som verkar handla om hans uppväxt, sen finns det ett antal trades som heter Wolverine Origins, vad är skillnaden? Wolverine: Origins and Endings finns det också en titel som heter. Vanligtvis pålitliga Wikipedia gav inget klart svar. Var kommer Weapon X in? Var ska jag börja och vad är något att ha? Har han alltid dräkten på sig eller ser han ut som filmerna i vissa serier? Ska jag skippa allt och bara satsa på Old Man Logan-samlingen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj många frågor. Jag kan nog inte svara på alla men tänkte ändå ge tips på tre Wolverine-serier du absolut bör läsa.

Först och främst miniserien Wolverine från 1982 av Chris Claremont och Frank Miller. Det var den här serien som i princip skapade kulten kring Wolverine. Seriehistoria.

Fortsätt sedan med Weapon X av Barry Windsor-Smith. Den handlar om hur Logan kidnappas och förvandlas till ett levande vapen. Det är i denna serie han får sitt berömda adamantium-skelett.

Slutligen läser du miniserien Wolverine Origins om Logans uppväxt under 1800-talet.

Kanske kan låta konstigt att du ska läsa det i omvänd kronologisk ordning. Men det blir intressantare läsning om du vet något om karaktären innan.

Det här är givetvis bara att skumma på ytan. Men det är de serier jag tycker är bäst. Marvel har bitvis totalmisshandlat karaktären och gett ut en massa skit under åren. Att få totalt grepp om karaktären är rätt svårt. Framförallt de senaste åren då det eskalerat rejält med massor av avslöjanden om Logans förflutna.

Som överkurs rekommendera jag att läsa de första 30-40 numren av Uncanny X-men som Claremont skrev. Där byggs grunden till karaktären. Finns väl i någon omnibus.

Old Man Logan är en helt fristående serie. Otroligt bra, men kanske inte den bästa introduktionen. Den handlar om en framtida, äldre Logan. Typ Dark Knight Returns.

Johan Dohrman sa...

Jag håller med i stort sett allt som junkultur säger. Angående de första 30-40 nummren av Uncanny X-Men som junkultur nämner så kan jag tipsa om Essential X-Men volymerna om du inte känner att du vill lägga 6-700 på en omnibus. Klart bra volymer för en billig penning, enda minuset är att de är svartvita. Men det gör faktiskt inte så mycket tycker jag.

Corto sa...

Tack för infon, jag visste väl att jag kunde lita på mina bloggkollegor :)

J sa...

Weapon X är (enligt mig) lite i en klass för sig. Funkar att läsa den helt fristående från allt annat. En av mina personliga favoriter överlag.