lördag 28 februari 2009

Bouncer Del 2: Bödlarnas medlidande av Alejandro Jodorowsky & Francois Boucq

Första delen av Bouncer- Kains öga beskrev bakgrundshistorien med mordet på Seths far och mor och hur Seth fick kontakt med sin farbror Bouncer. Jakten på hämnd fortsätter i andra delen av Bouncer liksom Seths träning vilken upptar den första delen av albumet, träning för att kunna döda sin farbror som dödat hans far. Serien introducerar en vacker lärarinna vilket borgar för en twist när den dramatiska upplösningen närmar sig.

Bouncer 2 är liksom del 1 vältecknad och en eminent västernskildring rent bildmässigt. De naturscenerier som förekommer är oerhört vackra. Boucq handskas bra med actionskevenserna och även bildflödet funkar bra. Del 2 är inte lika grym som del 1, här finns det iaf kärlek och hopp. Den intressantaste delen av berättelsen är givetvis hur Seth ska handskas med sitt hämndbegär, ska han låta det bero eller fullfölja det, oavsett vad han väljer blir det konsvekvenser. Del 2 är intressantare än del 1 för den ställer lite djupare frågor och tillåter en mer komplex skildring av karaktärerna. Den ökade förståelsen för karaktärerna som lyfter även historien och den dramatiska finalen ställer dilemmat som finns redan från början på sin spets. Den enda karaktären som förblir något av en gåta är Bouncer trots att man får reda på vad som hände efter moderns död men eftersom detta bara var första cykeln och det finns fyra ytterligare album så finns det goda möjligheter till ytterligare utveckling av en intressant karaktär. Bouncer är en riktigt bra westernserie och jag ser verkligen fram emot kommande delar.

SPOILER SPOILER

Huvudpersonen Seth är riktigt ful och framförallt hans frisyr måste vara en av de fulaste jag sett. Vad den heta lärarinnan som han får ihop med det ser i honom är givetvis att han räddade livet på henne men nog blir hon tokförälskad lite väl snabbt. Dessutom får de ju faktiskt reda på att deras farsor är halvbröder så de är ju kusiner. Inte riktiga kusiner kanske men illa nog. Men inavel sågs kanske som en bra idé i Vilda Västern tidigare. Men jag tror knappast att det blir bra, framförallt inte om de skaffar ungar. Man får väl se framöver.

Inga kommentarer: