Idag på DN finns en debattartikel av Pernilla Ahlsén som genererat en hel del bloggande och funderingar kring kvinnliga hjältar. Ahlsén spekulerar kring varför det inte finns kvinnliga hjältar i Sverige och tror att det bl.a. har med jantelagen att göra att det är populärare att driva med sig själv än att berätta om hjältar. En annan förklaring är att USA är mer krigiskt. Överhuvudtaget skjuter hon rätt mycket från höften och jag undrar vad de egentligen är för debatt hon vill skapa? Jag tycker dessutom att hon missar målet rätt rejält vad det nu är hon har för mål med sin artikel som är lika spretig som det här inlägget. Den centrala aspekten som hon har missat och som visar att det som avgör vad som ges ut är det finns olika kulturella sammanhang i olika länder. Att tjejer tar större plats i serievärlden och att skildringen av kvinnor bl.a. därför breddas har snarare att göra med att serierna utvecklats allt snabbare och blivit alltmer diversifierade både i USA och Sverige. Att Sverige skulle anamma en amerikansk serietradition eller vice versa verkar ju inte speciellt vettigt. Slutsatsen borde blivit att det inte är manliga eller kvinnliga hjältar/antihjältar som är det centrala utan i vilket land serien producerats. Könet spelar alltså inte så stor roll vad gäller bristen på hjältar i sammanhanget som Ahlsén påstår.
Hennes slutsats att kvinnor skildras annorlunda för att kvinnor i större utsträckning gjort intåg i seriernas värld var dagens Captain Obvious. Vad/vem är Captain Obvious? Det ska jag avslöja framöver.
onsdag 25 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Nej artikeln var verkligen lite överallt. Framförallt verkar hon falla i samma märkliga fälla som många andra med att betrakta alla serier som en och samma genre - som att jämföra deckare med historiska romaner eller poesi. Bara för att det är text i en bok betyder inte att det följer samma logik och riktar sig till samma publik. Samma sak med serier.
Tycker nog att tankegångarna kring att Manga påverkat seriehjälteserierna att ta in mer hjältinnor var ganska korrekt, japanska serier har ju varit ansvariga för mycket nytänkande inom amerikanska superhjältegenren.
Jag blir lite fundersam på att hon verkar tro att det här med kvinnliga superhjältar skulle vara något nytt. Det är det inte. 1941 skapades ju Wonder Woman som redan från början utmanade normen för hur en kvinna skulle vara. Sedan har du ju rullat på under åren med många självständiga och starka kvinnliga superhjältar. Så jag köper inte riktigt hennes påstående att det skulle vara en ny trend i serievärlden.
Skicka en kommentar