
måndag 30 mars 2009
Rätt tänkt av Sef:s styrelse

söndag 29 mars 2009
Valhall 14: Muren av Peter Madsen

Muren handlar iaf om att gudarna är oroliga för att jättarna ska attackera Asgård. Samtidigt är det dags för Tjalve att bli man och för att räknas som det ska han genomgå ett mandomsprov. När varken Tor eller Oden har tid att ge honom ett uppdrag får han istället ett av fruktabarhetsguden Frej som kärat ner sig i jätten Gerd som går ut på att locka med henne till Asgård. Kruxet är att hon är dotter till den mäktige jätten Gymer. Men med list kan ju det mesta gå... ja, om du inte heter Loke förstås för då skiter det alltid sig.
Peter Madsen är som jag tidigare skrivit en av de absolut främsta teckarna i Norden och albumet är en fröjd rent teckningsmässigt. Färgläggningen är även den suverän. Utöver detta så är Muren det bästa i serien sedan de allra första vilket är anledningen till att jag tycker att det är synd att det snart är slut. Jag tyckte att serien hade börjat gå på tomgång men med Muren så visar Peter Madsen och Henning Kure som skriver manus att det finns mycket berättarglädje kvar. Madsen tar i Muren upp främlingfientlighet och fördomar och driver med detta på ett skönt sätt utan att det känns påklistrat eller pk. Fördomarna finns på båda sidor och ser ungefär likadana ut. Verkligheten anyone? Albumet är riktigt roligt och Loke som läckert sto är verkligen Loke i högform dvs skitkul. Jag gillar verkligen Muren som definitivt är ett av de bättre Valhall-albumen.
lördag 28 mars 2009
Snygga omslag 8

fredag 27 mars 2009
Vårens höjdpunkter

Insåg att det inte finns en enda kvinna med ovan och att jag glömt den eminenta Nina Hemmingsson som släpper en ny samling till våren. Givetvis något att se fram emot.
torsdag 26 mars 2009
Isaac the Pirate: To Exotic Lands av Christophe Blain

Isaac the Pirate är givetvis en underbar serie, vid en första anblick verkar det vara en äventyrsserie vilket det också är men framförallt är den liksom Gus & His Gang en relationsserie. Teckningarna är liksom alltid med Blain fulla av energi och dessutom är färgläggningen exemplarisk. Färgstarka karaktärer 0ch underbart skildrade miljöer förhöjer upplevelsen ytterligare. Förutom teckningarna så är dialogen Blains starkaste kort (jo han är bra på allt) och det finns några underbara replikskiften i serien som du kommer att upptäcka när du läser den. För det rekommenderar jag verkligen att du gör. Jag tycker att första delen av Gus & His Gang är bättre men detta måste vara en av de bästa franska serier som gjorts på 2000-talet och absolut en av de bästa som finns tillgänglig på engelska. Det här är den nya franska serievågen när den är som bäst.
tisdag 24 mars 2009
Akira (1988)

Det första jag tänker på vad gäller Akira var att den var så skrikig. Tetesuo! Kaneda! Kei! osv... En massa skrikiga punks blev lite för mycket för en mental pensionär som moi. Visst var den snyggt animerad och den kändes inte alls daterad vilket vissa tecknade filmer kan kännas. Egentligen borde jag ha gillat den, storyn är bra, det är mkt action och samtidigt lite kritik mot totalitarism. Trots det tyckte jag att den var seg (eller var det bara jag som var det efter helgens fylleslag). Det var långt ifrån en wow-upplevelse som Ghost in the shell när jag såg den för ungefär ett decennium sedan. En central grej för att jag ska gilla en serie, film eller what not är att jag kan känna sympati eller iaf någon form av identifikation med någon av karaktärerna vilket jag inte kände här. Med något undantag var det mest ett gäng jobbiga punks som sagt. Dessutom gillar jag inte motorcyklar. En besvikelse och det blir iaf inga fler volymer av serien inom överskådlig framtid.
måndag 23 mars 2009
Fixaren av Joe Sacco

Trots att jag är tillräckligt gammal för att ha följt med i nyhetsrapporteringen kring kriget i fd. Jugoslavien så är det förvånansvärt hur lite jag faktiskt kommer ihåg. Fixaren ger därför en välbehövlig uppfräschning i en av de senare tragedierna i Europas blodiga historia. Jag blev inte frälst på Saccos teckningsstil men många rutor är väldigt detaljrika och på det hela taget fungerar det bra. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag har lite svårt för med hans stil. Sacco försöker verkligen förstå Neven och teckna ett porträtt av honom men han är som en skugga som bara glider undan hela tiden. Visst får man vissa förklaringar kring varför han agerat som han gör men i slutet av boken framstår han som en gåta och man vet inte vad som är sant av det han berättat och inte. Förutom Neven och staden Sarajevo så är fokuset på de mer eller mindre kriminella krigsherrar som var oerhört viktiga i början av belägringen för bjuda de bosnienserbiska styrkorna motstånd. Skildringen av krigsherrarna är lika fascinerande som de brott de begick är vidriga. Det går inte att dela upp de olika sidorna i kriget i onda eller goda. Ondskan finns på båda sidor. Sacco låter inte sina egna värderingar lysa igenom utan det är upp till läsaren att bilda sig en egen uppfattning. Albumet är väldigt snyggt formgivet, papperskvalitén fin och textsnittet fungerar utmärkt. Bra jobbat. Allt som allt ett väldigt bra seriereportage om en fascinerande person porträtterad mot en tragisk bakgrund.
fredag 20 mars 2009
Shazam!
torsdag 19 mars 2009
Secret War av Brian Michael Bendis & Gabriele Dell´Otto

Latveria har något sattyg på g (hur det lilla som det verkar utfattiga landet i östra Europa kan ställa till med så mkt skit övergår mitt förstånd) och Nick Fury kommer dem på spåren. När regeringen inte vill agera eftersom Latveria numera är en allierad tar Fury saken i egna händer och sätter samman ett team med ett antal av de främsta hjältarna. Man får inte veta vad som hänt i Latveria förrän i slutet efter att våra hjältar och New York utsatts för en rejäl attack orkestrerad från Latveria.
Albumet är jävligt snyggt tecknat av Gabriele Dell´Otto. Det är så bra att varje ruta är en ren fröjd. Kolla bara in omslaget, varenda ruta är lika elegant tecknad. Detta förhöjer givetvis läsupplevelsen. Bendis manus är också bra, man förstår tidigt att något hänt som får stora konsekvenser men inte vad och ingen av hjältarna verkar ha koll på det heller. Den enda som vet något är lurifaxen Fury. Jag kan inte påstå att albumet är spännande för det är det inte och den utdragna stridsscenen i andra halvan av albumet är mest seg. Allt som allt är det dock en rätt bra serie med en twist i slutet och ett gäng förbannade superhjältar. Albumet innehåller för övrigt en mängd text som består av förhör och Nick Furys filer om både hjältar och skurkar med tillhörande kommentarer. Lite bra who´s who för en superhjälteanalfabet.
tisdag 17 mars 2009
Det blir SPX ändå

måndag 16 mars 2009
Watchmen (2009)

Castingen är överlag klockren. Dr Manhattan är verkligen så som jag förväntade mig att Dr Manhattan skulle se ut på bioduken, samma sak gäller för The Comedian. Dan och Laurie är också som jag föreställde mig dem. Rorschach klockren. Veidt är dock lite väl ung och pojkaktig. Eftersom jag är nöjd med castingen så är jag givetvis nöjd med skådisarnas insatser men det finns två som sticker ut nämligen Jackie Earle Haley och Jeffrey Dean Morgan som spelar Rorschach respektive Comedian. Både rollerna är givetvis tacksamma att spela men de gör det bra och av de bägge görs Rorschach bäst. Rorschach är f.ö. den mest intressante karaktären i serien/filmen, en sanslös sociopat med en stenhård tro på vad som är rätt och fel och en vägran att kompromissa.
Oron bland serienördarna har annars varit påtaglig för att filmen skulle vara en katastrof. Jag har inte sett Zach Snyders 300 eftersom jag tycker att Frank Millers serie är en otäckt fascistisk serie men med Watchmen visar Snyder att han är en bra regissör. Jag har egentligen lite svårt för att bedöma filmen eftersom jag hela tiden jämförde den med filmen, jag hade samma problem när jag såg Flyga drake som baseras på Khaled Hosseinis fantastiska roman med samma namn för några veckor sedan. Men jag tyckte att de 160 minuterna försvann snabbt. Filmen är oerhört snyggt gjord, rent visuellt finns inga brister, vare sig vad gäller specialeffekterna eller scenografin. Både vålds- och sexscenerna funkade bra och Malin Akerman är jävligt snygg. Watchmen är en riktigt bra film och definitivt en av de bästa filmer baserad på en serie som jag sett. För att återknyta till det jag skrev i början så förstår jag nu varför serien är så uppskriven, karaktärerna är flerdimensionella, historien tät och dialogen intelligent. Det är dags för en omläsning.
söndag 15 mars 2009
Inget blädderex direkt

Detta får ju de dryga 100 000 kronor eller vad det nu blev för ett ex av Kalle Anka nr 1 att framstå som billigt. Men givetvis går det inte att jämföra då den amerikanska marknaden är så mycket större. Hur som helst är det löjligt mycket pengar för en serietidning som finns i 100 ex till. Om den inte hade funnits i mer än ett ex vad hade den då kostat? Å andra sidan är ju allt som bekant relativt, utan att jämföra köpen så såldes ju en Klimt-målning förra året för nästan en miljard. En miljard för en målning. Man kan ju bli kommunist för mindre. Mitt dyraste inköp av en begagnad serie är 300 kr för Sirenens sång. Det tyckte jag var dyrt då. Mitt dyraste serieköp är annars Captain America Omnibus för 413 kronor. Hur kommer jag ihåg detta då? Jo är man en snäl jävel så är man ;)
fredag 13 mars 2009
Omdömen om Watchmen

torsdag 12 mars 2009
Inget SPX för mig i år
tisdag 10 mars 2009
Seriemanus och fika
söndag 8 mars 2009
Lucifer 1: Devil in the Gateway av Mike Carey mfl.

lördag 7 mars 2009
NY Times presenterar bästsäljarlista över serier
Mangalistan domineras av Naruto och två andra för mig helt okända mangor. Hardcover listan toppas av Starman Omnibus 2 före Eeerie Archives vol 1 och Watchmen (konstigt nog inte etta). Softcover listan toppas dock av Watchmen följt av Secret Invasion:Runaways/Young Avengers och Secret Invasion: Black Panther. Superhjältar dominerar framförallt Softcover listan men på Hardcover listan finns t.ex. The Walking Dead 4 på femte plats och Complete Terry and the Pirates 6 på plats tio. Listan är troligtvis mer tillförlitlig än Diamonds eller Nielsen Book Scan eftersom den verkar täcka ett bredare spekturm. Mer om detta och listan finns att läsa på ICV2.
fredag 6 mars 2009
Akira 1 av Katsuhiro Otomo

Akira är en av de verkliga mangaklassikerna. Intressant är att Otomo har ägnat sig åt film efter succén med Akira, jag har för mig att den Akira är en japansk science-fiction serie som i den amerikanska versionen är uppdelad i sex delar. Den utspelar sig i Neo-Tokyo som byggts upp på runierna av det Tokyo som utplånades innan tredje världskriget bröt ut. Vännerna Tetsuo och Kaneda är med i ett gäng tonåringar som fördriver tiden med att köra motorcykel och knarka. En kväll kraschar Tetsuo när han försöker veja för ett barn med ett gammalt ansikte på motorvägen. Detta leder till att Tetsuo får övernaturliga krafter samtidigt som Kaneda dras in i en motståndsrörelse som är ute efter barnet med det gamla ansiktet som visar sig ingå i ett statligt forskningsprojekt rörande en monstruös makt kallad Akira. Tetuso använder sina krafter till att ta makten över ett annat gäng och tvingar dem att förse honom med knark. Allt leder fram till en uppgörelse mellan andra gäng och Tetsuos gäng där han ställs mot sina gamla vänner. Det verkar som om Warner ska göra två filmer baserade på serien, jag har inte hittat någon vettig information om vad som händer med projektet men det verkar som att det blir två spelfilmer och inte två animerade, en film per tre böcker alltså. Releasedatum verkar bli 2011. Det kan knappast bli bra. Den här "trailern" med American Akira är iaf kul.
Otomo har efter Akira (animesccén Akira från 1987 är baserad på serien) ägnat sig åt film och det syns i serien. Otomo har ett filmiskt berättande som skapar ett flyt i läsandet som jag kan sakna i många andra serier. Otomos stil är mera realistisk än den manga som ges ut i Sverige vilket är en klar fördel för berättelsen som helhet. Serien är som bäst under de många actionsekvenserna som är bland det bästa jag sett. Miljöerna bidrar till seriens stämning av en hård och hänsynslös stad med lite plats för känslor. Även personskildringen fungerar och Kaneda och Tetsuo är inga duvungar precis utan egotrippade ansvarslösa tonåringar båda två. Det är dock ingen endiemnsionell skildring av personerna och det är seriens andra styrka. De 358 sidorna flyger man bara igenom men skönt nog finns det flera delar kvar att läsa eftersom Akira är en riktigt bra serie. Manga när manga är som bäst.
onsdag 4 mars 2009
Slow Storm av Danica Novgorodoff

Det som lockade mig att köpa albumet var dels teckningarna i vattenfärg, dels det vackra omslaget. Jag gillar teckningarna i albumet, hon lyckas bra med att skapa atmosfär och skildra de känslor som sällan uttalas men som finns där. Novgorodoff blandar realistiska scener med drömsekvenser på ett naturligt sätt, de går hand i hand genom berättelsen. Det ord som bäst speglar albumet är lågmäld. Skildringen av huvudpersonerna och deras möten är verkligen lågmäld i ordets bästa bemärkelse. Utan stora åthävor lyckas hon skildra huvudpersonernas utanförskap och längtan efter något annat, deras längtan bort. Tempot i berättelsen är lågt, hon tar sig verkligen tid att berätta den, stundtals kan det var lite segt men det är värt det. En lågmäld och finstämd historia med ett djup som är sällsynt. En lyckad och vacker debut.
måndag 2 mars 2009
Reinhard Kleist

Kleist gjor

Han fortsatte med amerikanska rocklegender

Jag gillar Reinhard Kleist dels för hans säregna stil framförallt vad det gäller människor men även fö

Gillar du Lovecraft så är givetvis Lovecraft-biografin ett måste men även Das grauen im Gemäuer där han med sin tuschrika stil passar som hand i handske att skildra skuggor både inne i och runt personerna. Själv har jag läst Lovecraft, Das grauen im Gemäuer, Scherbenmund, Mord!, Cash- I see a darkness och The Secrets of Coney Island. När jag läst hela Berlinoir-trilogin så kommer en recesion av denna. Några av hans serier finns f.ö. utgivna på franska och Cash-biografin ska ges ut av Dark Horse på engelska. Upptäck!
söndag 1 mars 2009
Snygga omslag 7

Reinhard Kleist är en av mina favorittecknare. Första delen av hans Berlinoir-trilogi Scherbenmund var även den första serie jag köpte på tyska. Alla tre omslagen är snygga, det till den avslutande delen Narbenstadt är dock min favorit. De gula tonerna är finna och den feta byggnaden rejält Metropolis-inspirerad. Vad har den svävande vampyren för fuffens på g? Även typsnittet på texten är riktigt snyggt, tur jag har haklapp. Om andan faller på imorgon ska jag skriva lite mer om Kleist imorgon.