fredag 14 november 2008

The found the car av Gipi

Italienaren Gipi blev snabbt en favorit sedan jag läste hans Aufzeichnungen für eine Kriegsgeschichte ( Appunti per une Storia di Guerra). När jag var och serieshoppade i Stockholm köpte jag hans They found the car som ingår i Fantagraphics Ignatz-serie. Serien handlar om en fd kriminell som blir uppringd av en gammal förbrytarkollega som inleder med orden "They found the car".

Ignatz-serien är riktigt trevligt formgiven, häftad med ett skyddsomslag med inte mindre än fyra vackra akvareller av Gipi. Jag tycker generellt att det finns något väldigt vackert i Gipis teckningar och jag gillar hans personliga stil. They found the car är en lågmäld serie med två centrala delar, dels huvudpersonernas olika synsätt på livet och religion, något som framförallt diskuteras på ett fik och att röja undan spår av det som skedde för sju år sedan. I slutändan handlar det om att överleva själv och ta konsekvenserna av det. They found the car är ett helt bra verk av Gipi men jag rekommenderar att den som vill läsa något av honom börjar med Appunti per une Storia di Guerra, som är ett mästerverk.

2 kommentarer:

Mikke sa...

För de som inte kan italienska och tyska så finns "Appunti per une Storia di Guerra" på engelska, "Notes for a War Story".

Gipi är en stor favorit, för dem som vill lära sig mer om honom hade vi en artikel om honom på Komika Magasin:
http://komikamagasin.se/artikel/45/haelsningar-fran-den-dystra-harda-provinsen

Han var även med i Galago 88, dock med en serie som jag själv inte var så förtjust i.

Corto sa...

Vad gäller den amerikanska utgåvan så bläddrade jag i den häftade på senaste SPX, litet format med hoptryckta serierutor som inte allas gör serien rättvisa. Tyvärr verkar den inbundna varianten vara i samma storlek. Men det är ju bättre än att gå miste om serien helt.