måndag 10 november 2008

Valhalla (1986)

Filmen Valhalla baseras på Peter Madsens succéserie Valhall som hittills utkommit i 14 album. Filmen baseras i huvudsak på albumen Resan till Utgårdsloke och Historien om Quark. Filmen kostade hela 40 miljoner danska kronor (den danska kronan var inte så stark på 80-talet, men ändå) och sågs av över en halv miljon i Danmark. Mer info om filmens problemfyllda tillkomst finns här.

Filmen handlar om de två människobarnen Tjalve och Röskva som kommer till Asgård som Tors tjänare sedan den sluge Loke lurat Tjalve. Väl i Asgård kommer Loke en dag hem med Quark, en liten vildbatting som får Tor att lacka ur totalt. Han bestämmer sig för att lämna tillbaka Quark till Utgårsloke som lurat på Loke honom. Under tiden blir Tjalve och Röskva vänner med Quark men Tor har bestämt att han ska tillbaka till jättarna. Hos Utgårdaloke blir det sedan en tävling, där förloraren får behålla Quark.

Filmen är på sina ställen riktigt snyggt animerad och lyckas skapa en trolsk stämning, framförallt scenen där Tjalve får se in i framtiden vid en skogstjärn är riktigt fin (scenen fonns på omslagets baksida på albumen) . På många håll är det tyvärr alltför dålig 80-tals animation och det syns ibland att det inte alltid var så erfarna animatörer som arbete med filmen. Filmen i sig är nog mest spännande för barn och kan nog vara lite otäck för de mindre. Stundtals är det lite kul men den tecknade serien är klart bättre. Den bästa delen av filmen är den sista med tävlingarna hos Utgårdsloke. Om man verkligen gillar animerad film eller Valhall-serien så är filmen definitivt värd att se, är man inte så intresserad finns det bättre animerad film att lägga tiden på.

Filmen finns att köpa billigt från CDON.

Inga kommentarer: