tisdag 25 november 2008

Det tredje testamentet II: Matteus eller Ängelns ansikte av Dorison & Alice

Albumförlaget är verkligen ett av mina absoluta favoritförlag. Jag tyckte det var väldigt modigt av förläggaren Jonas Anderson att satsa på franska serier i klassiskt albumformat. Serier i stil med Det tredje testamentet och Bouncer har inte getts ut i Sverige de senaste tio åren. Ingen har vågat men det gjorde Albumförlaget och satsningen förtjänar verkligen att lyckas.

Jag gillade första delen av DTT skarpt och såg därför framemot andra delen. I DTT II så jag jakten på ledtrådar vidare och Conrad av Marbourg och Elisabeth når Toledo där de ska leta efter en skrift i det legendariska biblioteket där som numera är förseglat. Biblioteket innehåller tusentals titlar som den katolska kyrkan inte skulle acceptera. Men de är inte de enda som söker svar i Toledo.

Man bör ha läst första delen för att hänga med i andra. Det är redan en hel del personer inblandade och det är lite svårt att hänga med i de olika grupperingarna och vilka som vill vad. Man vet iofs inte vad alla vill :) Andra delen är i likhet med första ett skickligt hantverk. Scenerna från biblioteket i Toledo är den bästa delen av albumet. Ett förseglat grottsystem med tusentals antika böcker och skrifter som skyddas där från den katolska kyrkan. Osäkerheten kring om huvudpersonerna har samma motiv med jakten på sanningen klarnat inte direkt, lika lite som vem som drar i trådarna. Men kort å gott så är det fortfarande en fransk äventyrsserie när den är som bäst. Dessutom har både layout och översättning blivit bättre. Inga anmärkningar på det. Så då är det väl bara att köpa :)

Inga kommentarer: