
söndag 28 juni 2009
The Avengers Disassembled av Brian Michael Bendis och David Finch

fredag 26 juni 2009
The League of Extraordinary Gentlemen Century: 1910 av Alan Moore och Kevin O´Neill

Lyfter gör inte Century heller. Det absolut bästa är Kevin O´Neills teckningar som jag tycker är snäppet vassare än i både ettan och tvåan. En fröjd. Att de flesta karaktärerna är fula beror givetvis på att de är engelsmän. Jag tycker att Moores manus är okej faktiskt, de sämsta bitarna är de där det sjungs hela tiden. Tydligen ska texterna vara från Tolvskillingsoperan men jag kände inte igen dem alls vilket iofs kan bero på att det var tio år sedan jag såg den tyska 30-talsfilmen Die 3 Groschen-Oper av Pabst på filmfestivalen i Umeå och då var sångerna på tyska som det ska vara. Som många redan påpekat så är det svagare persongalleriet en stor brist. Karaktärerna var så mkt intressantare i de första delarna. Även om jag skulle skippat jämförelsen så hade de ändå fallit platt. Orlanda är lite underhållande, annars är det tråkmånsar rakt igenom. Att London återigen blir hårt åtgånget får väl anses vara ett plus (jo, jag sulkar för en viss händelse idag). British bastards. Moore har nog som flera redan skrivit definitivt passerat sin kreativa topp. Men jag tycker faktiskt att det här är ett helt okej album och förhoppningsvis blir de kommande delarna iaf oxå bli okej.
Jag kan givetvis inte hålla mig från att kommentera dagens stora tragiska händelse nämligen Michael Jacksons död. The King of Pop har ju faktiskt gjort en hel del bra låtar innan diverse sjuka böjelser tog över. Ett tragiskt öde. I mina ögon är han den störste amerikanske artisten jämte The King och The Boss. Å Dylan givetvis. När jag ändå är inne på avlidna artister så måste jag lyfta fram något positivt med Storbritannien och då blir det givetvis den fantastiska Dusty Springfield. Gå in på Spotify och njut. Det blir inte mkt bättre.
torsdag 25 juni 2009
Nausicaä of the Valley of Wind 1 av Hiyao Miyazaki

Serien utspelar sig i en framtid där människans överutnyttjande av planeten i kombination med krig lett till en ödeläggelse och förstörelse. Stora skogar med svampar som släpper ut giftiga sporer breder ut sig och de överlevande får allt svårare att klara sig och befolkningarna minskar. Nausicaä är en ung prinsessa i ett litet rike i periferin. Hon kan kommunicera med Ohmus, de stora djur som lever i de stora skogarna. Nausicaä dras mot sin vilja in i det krig som två stora imperier startat mot varandra. Samtidigt har kriget och de förbrytelser som följer i dess spår gjort det hela än grisigare. Hayao Miyazaki är mest känd för animefilmerna Spirited Away, Det levande slottet och Min kusin Totoro men har även gjort serier.
Teckningarna är väldigt vackra och för delvis tankarna till amerikanska 30-talsserier och liknar inte den manga som ges ut i Sverige. Berättelsen är fascinerande och Miyazakis vackra teckningar ger den en magisk inramning även om magin bryts av det brutala våldet som kriget för med sig. Det är en fascinerande bild som tecknas av Nausicaäs värld. Skildringen av Nausicaä är både bra och dålig, på pluskontot finns en fin skildring av en osäker men klok och modig tjej och på minuskontot att det ibland blir lite högtravande och storögt. Att Nausicaä kan kommunicera med naturen leder ibland till att det blir lite väl sockersött och fantastiskt. I övrigt fungerar personskildringen och bakgrunden till hur jorden förstörts bildar en bra fond men den verkliga styrkan ligger i de detaljrika och vackra teckningarna är men serien hade mått bra av ett lite större format. Sammanfattningsvis är Nausicaä en bra äventyrsserie med starka ekologiska förtecken.
lördag 20 juni 2009
Vimmelgrind 3: Det stora snöovädret av Mats Källblad

Som titeln antyder så drar ett rejält snoöväder in över Vimmelgrind vilket skapar lite dramatik. Kapten Reko får slut på bränne till kaminen, Auroras häst fastnar i snön och fru Sänke tuppar av och Cykel-Frasse tvingas återuppväcka sin fars dröm. Teckningarna är liksom tidigare eminenta och Källblad har en helt underbar stil. Seriens stora styrka ligger givetvis i de helt underbara karaktärerna. Dialogen sitter som en smäck. Detta kombinerat med den sedvanliga värmen och vemodigheten gör Det stora snöovädret till ett helt suveränt album. Den allra roligaste sekvensen i alla Vimmelgrind-album kommer f.ö. på sidan 43 där Gobben Röök är riktigt odräglig. Det är inte bara jag som gillar Vimmelgrind, om du inte läst serien (vilket du verkligen borde göra) så se den här tråden från Serieforum. Vimmelgrind är definitivt den bästa albumserien i Sverige.
fredag 19 juni 2009
Sport och serier
Det var inte dagens match som fick mig att tänka på sport och serier utan senaste numret av Sveriges bästa tidskrift, Offside. Där finns en kort redogörelse kring mangan Captain Tsubasa som i artikeln anges som en förutsättning för starten av J-League 1993. Titeln verkar inte ha getts ut på engelska men på suveräna One Manga så finns de flesta delarna. Det har givetvis även blivit filmer, fyra stycken, och en tv-serie. Jag antar att det finns en mängd sportmanga men i övriga världen ser det sämre ut.
Inom filmen finns det flera klassiker som utspelar sig inom sportens värld. Raging Bull och Storstadsdjungel är exempel på suveräna boxningsfilmer. Överhuvudtaget verkar sport ligga filmare närmare än serieskapare om jag ska försöka mig på en generalisering. Jag kommer inte på en enda serieklassiker som handlar om sport. Framförallt verkar sportserier ha varit betydligt populärare förr om man ser till genomgången på Seriewikin. Finns det bra sportserier? Har någon ett exempel? Den enda jag kommer på som jag velat läsa är Barus Road to America som tyvärr verkar vara slutsåld.
torsdag 18 juni 2009
Trollkungen av Kolbeinn Karlsson

måndag 15 juni 2009
Fantomen måste dö!

Fantomen, Hero (världens äldsta häst) och Devil (världens äldsta varg) är ett inarbetat team. Men hur svårt är det egentligen att ersätta Fantomen? Inte så svårt alls enligt min mening. Fantomen måste vara en av de träigaste äventyrshjältarna. Oavsett vilken generation så agerar Fantomen på samma sätt. Ibland frestas han, framförallt av lidelsefulla kvinnor, men han väljer alltid rätt. Att låta Kit och Heloise ta över skulle tillföra en ny dimension. Dels samspelet dem emellan, vem ska bli Fantomen, ska båda bli det? Dels hur de hanterar pappans död och begäret efter hämnd. Ge dom lite schyssta sidekicks och låt den 21:e Fantomen vara närvarande genom att de minns honom genom att läsa i hans krönikor.
Tyvärr är det inte läge att låta Kit och Heloise ta över för de har för evigt verkar det som fastnat i de yngre tonåren. De tillåts aldrig växa upp och kan därmed inte heller på ett trovärdigt sätt ta över. Att låta de växa upp med allt vad det innebär skapar ju helt nya möjligheter för manusförfattarna att ge oss intressanta äventyr med ett större känslomässigt djup än vad som är möjligt idag när det mest är gullegull. Att ta livet av vår Fantomen kräver mod men eftersom Fantomentidningens upplaga minskar år för år så undrar jag vad man har att förlora? Jag förstår att licensinnehavaren kanske inte är så intresserad av att låta Fantomen dö eftersom serien fortfarande går i dagspressen i USA men skulle det inte var möjligt att ha olika spår som med t.ex. Batman som nyss dött i en titel men som är vid full vigör i andra? Det tycker jag hade varit något för den svenska Fantomenredaktionen att ta tag i omgående. Snart är det kanske försent för en förändring som kan locka nya läsare. Förändring anser jag krävs både för att tidningen ska finnas kvar och för Fantomens förankring i verklig tid ska bestå.
lördag 13 juni 2009
Batman reborn: Batman and Robin nr 1 av Grant Morrison & Frank Quitely

Jaja, serien inleds iaf med att Batman jagar Toad, rent bokstavligt en grodman. Sen är det lite funderingar kring att den riktige Batman är död och hur Grayson ska kunna fylla batsuiten. Batmans son har dragit på sig Robins trikåer och är lite grinig gällande Graysons förmåga att axla manteln. I slutet av serien introduceras en vidrig karaktär, Pyg, som gör ännu vidrigare saker. Huvva! Grant Morrison är tydligen en superstar inom mainstreamserierna i USA men jag har aldrig läst något av honom vilket säger en del om hur mycket jänkarserier jag läst. Manuset funkar iaf bra och jag vill gärna läsa fortsättningen. Frank Quitely (jag vill verkligen skriva quietly) gör ett riktigt bra jobb med teckningarna. Allt som allt ett bra intro och det funkar för mig även om jag givetvis missar en del eftersom jag inte kan bakgrundshistorien.
Jag kommer dock definitivt inte att köpa fler tidningar utan jag kommer att vänta på traden. Den största anledningen till det är det sämsta med tidningen. De vidriga reklamavbrotten som gör sitt bästa för att förstöra läsupplevelsen. Tidningen är på 36 sidor, av dessa sidor är 14 sidor reklam varav endast två sidor för andra DC-titlar. Dessutom insprängt i själva serien. Nä usch, tvi, fy fan!
torsdag 11 juni 2009
Fumlig av Jeffrey Brown

På baksidan av Galagos utgåva står det att Brown tecknar i en enkel och elegant naivistisk stil. Tja, smaken e som baken. Enkelt tecknat är det definitivt men elegant, definitivt inte. De i mina ögon halvkackiga teckningarna är den svagaste delen. Den starkaste delen är ärligheten i berättandet. För att vara väldigt klyschig så är Fumlig en väldigt naken skildring av hans förhållande med Theresa. Han skildrar det utan att mörka förhållandets toppar och dalar. Han skildrar det inte i kronologisk ordning utan lite huller om buller. Jag föredrar egentligen en rakt berättad historia men det funkar bra. Hoppandet gör att man ena stunden läser om hur fint allt är för att i nästa översköljas av ångesten över ett förhållande som är på väg utför. Fumlig är en självbiografisk serie när den är som bäst, den känns ärlig och genuin, här finns inget spekulativt. Efter att jag skrivit klart den här recensionen så sökte jag och läste recensioner på SR, Expressen och Kulturen där recensenterna tyckte att det var en hel del självömkan. Visst, Brown tycker i flera sekvenser synd om sig själv men det är det inget som stör mig och jag brukar störa mig rejält på självbiografiska serier som ägnar sig åt just självömkan. Men jag tycker inte att Brown är självömkande= tycker synd om sig själv och är missförstådd. Istället är han helt enkelt ärlig vilket tar udden av kritiken att serien skulle vara självömkande. Fumlig är f.ö. en lysande titel på en bra serie som överraskade mig positivt.
onsdag 10 juni 2009
Kalle Anka 75 bast: Grattis underbart arge Kalle
Kalle Anka är ju Disneys största stjärna tillsammans med Musse Pigg. Om man bara tittar på serievärlden är Kalle Anka dock överlägsen. Visst finns det klassiska Musse Pigg-serier men inget slår Carl Barks Kalle Anka. Jag är själv ingen ankist som entusiasterna i Nafs(k) men givetivs har jag läst Kalle Anka & Co och en del pocktar. Den första pocketen har kommit ut på nytt och var enligt vad Simon säger fortfarande väl värd att läsa. Jag gillar bäst de eskapistiska Kalle-äventyren där han upptäcker okända platser och kulturer. Mitt lokala bibliotek har de inbundna Carl Barks-volymerna och där eller i Hall of Fame är det snart dags att återse Kalle i serieform för det var ett tag sedan.
tisdag 9 juni 2009
Alan Moore´s Writing for Comics

Iaf så ger Moores häfte en bra introduktion till att skriva manus och framförallt Moores tankar kring fallgropar och upplägg. Häftet är pedagogiskt indelat i den grundläggande idén, struktur och hur serien ska berättas, hur man bygger upp seriens värld och persongalleri och slutligen kärnan i berättelsen och manuset i sig. Upplägget funkar bra för mig och det blir en del aha-upplevelser på saker jag inte tänkt på tidigare när jag läst serier men som jag kommer att kolla efter nu när jag kommer ihåg. Förutom nyttiga tips så fokuserar Moore en hel del på att basha det manusskrivande som dominerade i mitten av 80-talet då han skrev häftet. På det hela taget är det både intressant och underhållande och med en dos självironi vilket alltid är befriande. Det hela avslutas med en rätt ointressant tillbakablick skriven 2003 där han konstaterar att han ändrat sig gällande en del saker men att han tycker att det han skrev då på det stora hela funkar bra fortfarande. Så har du lite manusidéer så tycker jag att du ska lägga en slant på häftet, det är det värt. Jag kommer att använda det en hel del om jag får tummen ur...
lördag 6 juni 2009
Lucifer vol 2 och 3 av Mike Carey m.fl.

I tvåan hamnar Morningstar i ett helvete med asiatisk touch med målet att få tillbaka sina förlorade vingar. Samtidigt är några demoner på jakt i LA och de korsar Morningstars tjänare Mazikeens väg vilket leder till ett fett slagsmål. Samtidigt börjar änglarna och framförallt Amenadiel att surna till på Lucifer och vill hindra hans planer. Elaine Belloc från första volymen får reda på att hennes far är en väldigt speciell person. Det hela avslutas med en fet strid mellan Lucifer, en demon och en jäkla massa änglar innan Lucifer sätter sina planer i verket nämligen att skapa ett eget kosmos.
I tredje delen kretsar det mest kring att de flesta demoner, änglar å annat löst folk vill ha tillgång alternativt stänga ner Lucifers nya värld. En stor del av handlingen i volymtre utspelas i ett helvete som är minst lika illa som det med asiatisk touch där ondska, förräderi och hämnd är huvudingredienserna på menyn. Lucifer försöker också få till sina nya värld men en orm ställer till det. Volym tre är den volym som definitivt gör att jag tycker att Dean Ormston tecknar i snyggast stil av de inblandade. Allting blir lite otäckare och råare med hans teckningar. Jag tycker fortfarande att det är lite rörigt men det blir klarare och klarare vem som är vem. Numera tycker jag att det här är en bra och fascinerande serie och det ska bli intressant att läsa de avslutande volymerna för att se hur det hela slutar om det nu gör det.
fredag 5 juni 2009
Snygga omslag 9

onsdag 3 juni 2009
Les passagers du vent : La Petite Fille Bois-Caiman

Enligt förlaget Cobolts Carsten Søndergaard ska den danska utgåvan ges ut ungefär samtidigt med den franska. Detta är givetvis najs eftersom förlaget Cobolts titlar finns att köpa via AdLibris till skillnad från Faraos Cigarers. Cobolt tog över rättigheterna till många av de serier som Carlsen Comics gav ut i samband med en stor rockad på den danska bokmarknaden som jag glömt vilka som var inblandade i. En annan god nyhet är att del två ska komma ut redan i början av 2010 vilket känns lite överraskande eftersom Bourgeon inte haft någon hög produktionstakt genom åren vilket iaf under 90-talet hade sin grund i en tvist med belgiska förlaget Casterman. Att Bourgeon inte har samma takt som en del andra franska tecknare är förståeligt om man ser till den fantastiska detaljrikedomen i hans vackra teckningar. Beskåda bara omslaget. De två delarna som nu ska ges ut bildar en historia. Serien ska vad jag kunnat läsa mig till handla om Isa från den första sviten och vara det avslutande äventyret om henne. Arbetet med albumet ska enligt Bourgeon själv ha varit det roligaste han gjort sedan Sirenens sång.
tisdag 2 juni 2009
Järnvagnen av Jason efter Stein Riverton
