
lördag 31 januari 2009
En önskning som slår in och serier att se fram emot

torsdag 29 januari 2009
Snygga omslag 6

Regis Loisel är en av mina favorittecknare och jag gillar verkligen hans sätt att teckna kvinnor. Den gravida kvinnan i Kaerlighedsfesten ( Troubles Fètes) fascinerade mig direkt jag såg den. Att framställa en gravid kvinna som ett erotiskt objekt hör inte till vanligheterna. Jag tycker inte att det är gubbsjukt utan fräscht att låta en gravid kvinna pryda ett album med erotiska berättelser och bilder. Att det här omslaget råkade bli nr sex är bara en tillfällighet. Jo, faktiskt.
onsdag 28 januari 2009
The Secrets of Coney Island av Reinhard Kleist

Det är givetvis vältecknat i Kleists karaktäristiska stil med mycket tusch. Första berättelsen handlar om en outsider bland outsiders, en person utan speciella förmågor bland personer med förmågor. Typ du eller jag i Carnivalé. Andra berättelsen handlar om Mickey Rourke (yes, mannen i The Wrestler som verkar så j-a bra) som möter en underskön kvinna i en bar. Tredje berättelsen handlar om hur några av outsidersen hamnade på Coney Island. Det är en trevlig bagatell som iofs tar upp tyngre ämnen som utanförskap och lite andra existentiella (jag använder iaf inte ord som kontext eller diskurs) funderingar. Med sköna miljör, Coney Island är fascinerande, och lika sköna karaktärer är den klart läsvärd. Så fräscha upp skoltyskan (jag fick f.ö. IG-- på ett prov i gymnasiet) och upptäck Reinhard Kleist. Flera av hans serier går att köpa hos AdLibris.
tisdag 27 januari 2009
Inflation i serieforum och debatteknik

Jag har själv inte varit så aktiv på något av forumen och framförallt så känner jag inte för att vara så aktiv på Seriefrämjandets forum pga den otrevliga tonen i alltför många trådar. Jag tror att Mikke Schiréns nystartade forum kommer att locka många av dem som stämt in i stora delar av hans kritik mot Seriefrämjandet. Jo, jag gillar verkligen att min blogg tillsammans med andra bloggar finns i en meny med de senaste blogginläggen. Men i övrigt så är min fråga om det verkligen behövs tre serieforum? Jag tror inte det, jag tror att Forum för tecknade serier och Seriefrämjandets forum kommer att utarma varandra medan Serieforum kommer att fortsätta att frodas.
Jag tror dessutom att diskussionerna på Seriefrämjandets forum skadar föreningen en hel del vilket jag tycker är synd, det finns många som gör ett bra jobb i föreningen med seriernas bästa för ögonen men jag förstår även och delar till viss del den kritik som framförts med hur det hela sköts. Att jag inte debatterar längre är enbart för att debattklimatet är så undermåligt. För att floskla till det så är det inte direkt högt i tak på forumet.
Fallen Son- The Death of Captain America av diverse

Så kan ett gäng snyftande superhjältar vara något att ha? Definitivt. Kapitlen är teckande av olika tecknare och alla är tecknade på ett sätt jag gillar förutom teckningarna i andra kapitlet som är väl plastiga. Den andra delen är även den svagaste rent manusmässigt. Det första kapitlet är riktigt bra liksom det fjärde och framförallt det femte. Det femte handlar om Captain Americas begravning. Pinsamt nog blev jag lite fuktig i ögonvrån men så är jag kroniskt svag för storartade hyllningar och sentimentalitet. Oftast är det sportögonblick som framkallar något liknande. Speciellt sekvensen där alla som mötte Cap under andra världskriget är stark och speciellt de rutor där man ser ett äldre par som håller varandra i handen och kvinnans handled zoomas in och man ser en sifferkombination från ett koncentrationsläger. Det är iaf en stark avslutning och en påminnelse om det USA som en gång var och som vi kanske får uppleva igen. Det USA jag vill ha. The Land of the Free. Det USA Captain America kämpade för och trodde på.
måndag 26 januari 2009
Berlin- stad av rök av Jason Lutes

Jag har sett fram emot det här albumet för jag trodde att trilogin skulle lyfta men liksom sin föregångare så är Stad av rök visserligen i stort vältecknad i klassisk klara linjen-stil men liksom föregången så är den tråkigt tecknad. Dessutom är det ofta onödigt stelt och i vissa rutor har Lutes missat perspektiven eller uttrycken och då blir det bara konstigt. Jag tycker inte heller att han lyckas med sin Short Cuts-ambition med många olika historier som ibland går in i varandra. Det blir mest rörigt och svårt att komma ihåg vad som hänt i de olika personerna när de dyker upp igen. Dessutom är några snarlikt tecknade och det underlättar inte. Cocoa Kids innehåller iofs några sköna karaktärer och ger Lutes en möjlighet att skildra Cabaret-Berlin men jazzbandets intåg i serien tillför egentligen ingenting. Serien innehåller både osympatiska och sympatiska personer men ingen av dem förmår att dra in mig i berättelsen, inget öde berör, knappt ens föräldralösa Silvia. Marhe Müller, konststuderanden från Köln sveps in i dekadensens Berlin och hennes förehavanden är mest riktigt ointressanta. Weimarrepublikens sista flämtande andetag innan Tyskland börjar resan mot avgrunden utgör en magnifik kuliss men det tycker jag inte att Lutes lyckas ta tillvara. Jag tyckte att första delen hade sina brister men att Lutes lagt en bra grund för fortsättningen. Tyvärr infrias inte mina förväntningar utan fortsättningen är sämre än början. En i stora delar ointressant historia och därmed är albumet helt enkelt en besvikelse.
söndag 25 januari 2009
Årets Weltklasse: Bästa till svenska översatta album

Förra året hade priset gått till fantastiska Black Hole men även Rabbinens katt och framförallt Olaf G hade legat bra till. I år däremot så var det så tunt med översatta serier att jag först inte hittade en serie som var värdig att få ett pris. Visst tycker jag att Det tredje testamentet och Bouncer är bra serier men inga mästerverk. Berlin- stad av rök som jag läste ut igår (och som jag trodde var en given vinnare) var en större besvikelse än ettan. Hergés äventyr var även den helt okej men inte så mkt mer. Jag har inte läst Optimals finska album men det lär jag å andra sidan inte göra framöver heller. Har jag missat något? Jo, det har jag ju faktiskt. Drömmarnas djup. Jag hade bestämt för att inte utnämna något album av ovanstående anledning tills jag kom ihåg Ordbilder Medias utgåva av Drömmarnas djup. Men jag hoppas ända att 2009 blir betydligt bättre än 2008.
lördag 24 januari 2009
2009- en titt i kristallkulan
Önskningar:
- Att förlagen ger ut det jag önskat ;)
- Att en svensk äventyrsserie ges ut och blir en fet succé.
- Albumförlaget och Komika tjänar feta pengar.
- Urhunden delas ut på SPX.
- Seriefrämjandets ledning lär sig stava till ödmjukhet och inser att de arbetar på uppdrag av medlemmarna.
- Att jag får fler besökare på bloggen.
- Flera serietidningar läggs ner och bland dem återfinns en klassiker.
- Minst en seriebutik i Sthlm slår igen.
- Galagos nya form blir bra.
- Efter en bra vår stryps utgivningen under hösten.
- Slutet på tonårsmangavågen blir tydligt.
På DN finns en artikel med titeln Egotripp eller symbolik- en fråga om genus? som berör skillnaderna mellan några av de mest uppmärksammade manliga och kvinnliga serieskaparna och att de förra fokuserat på det självbiografiska medan de senare fokuserat på det politiska. Intressant och en bra artikel.
fredag 23 januari 2009
Inflation i seriebloggar
Två av de äldsta bloggarna vad jag vet, Fredrik Strömbergs Sekventiellt och Staffars Seriers blogg följde jag redan tidigare. Strömberg recenserade mest svenska serier men har i år breddat sitt bloggande till annat om serier. Sedan jag börjat blogga upptäckte jag Junkultur och Seriehyllan som båda nästan uteslutande bloggar om amerikanska serietidningar och har väckt mitt intresse för superhjältar, något jag inte trodde var möjligt. Båda bloggarna startade 2008. Maela har varit igång lite längre, det blir allt mindre serier där och mer Spotify men en underhållande blogg är det. Simon säger och Kryptan startade båda under 2009, Simon säger tycker jag är den som är mest lik min egen med ett brett spektrum av serier, skillnaden är att jag har mest recensioner medan Simon säger oftast skriver lite mer allmänt om en genre, en serieskapare eller något annat. Kryptan är väldigt ny men det verkar bli en hel del superhjältar men det återstår att se. Draken och flodhästen är den senaste bloggen jag upptäckte som blandar småbarn med amerikanska mainstreamserier. Mangabibliotekarien är en renodlad mangablogg med i stort sett enbart recensioner. Vi börjar bli många om utrymmet nu. Så vad innebär det? Jo, att du som gillar serier men inte har så många polare eller kontakter som gillar serier har flera ställen att få tips på. Förhoppningsvis slumpsurfar även några av de som inte är seriefrälsta in och upptäcker något. Det finns ju en del :) Konkurrens är bra, monopol är det inte.
torsdag 22 januari 2009
Ganges 1 av Kevin Huizenga

onsdag 21 januari 2009
Monster 1 av Naoki Urasawa

tisdag 20 januari 2009
Besök i Tjockhult
Idag hämtade jag dessutom ut sista delen i min beställning från Kulturbutik, nämligen Du vet vad du vill av Malin Biller, Berlin-Stad av rök av Jason Lutes och Alvglans seriekatalog. Det är kul att shoppa serier men det bästa är givetvis när jag i lugn och ro kan försjunka i dem.
Tjockhult är f.ö. ett öknamn på Stockholm om ni inte visste det. Uppväxt i Skåne, pluggat i Umeå= starkt Stockholmshat som har minskat med tiden och nu gillar jag Tjockhult men skulle fortfarande inte palla bo där. E man en bonnjävel så e man.
måndag 19 januari 2009
Einsteins fru av Liv Strömquist

söndag 18 januari 2009
The Umbrella Academy- Apocalypse Suite av Gerard Way och Gabriel Ba

Gabriel Ba som tecknar serien har tydligen tecknat Hellboy tidigare vilket märks. Det är liksom Hellboy "kantigt" tecknat vilket funkar bra även här. Eftersom jag aldrig lyssnat på MCR så vet jag inte vad Gerard Way ska satsa på i fortsättningen men för min del får han gärna fortsätta med serier. Umbrella Academy är en skönt annorlunda superhjälteserie med flera riktigt olika superhjältar eller snarare personer med extraordinära talanger. Med lite annorlunda skurkar och helt nytt sätt att försöka förstöra världen så känns den väldigt fräsch. Manuset är bra liksom relationerna mellan karäktärerna och dialogen. En skön grupp superhjältar och ett bra och annorlunda manus= en riktigt bra serie som rekommenderas. Dessutom finns det många lösa trådar att spinna vidare på vad gäller det som hänt huvudpersonerna tidigare och vad som händer med dem framöver så jag ser fram emot mer av The Umbrella Academy.
lördag 17 januari 2009
Snygga omslag 5

fredag 16 januari 2009
Årets Weltklasse: Bästa utländska album
Även om Gus släpptes i Frankrike 2007 så räknar jag den som släppt i år eftersom den gavs ut i USA i år, på ett språk jag kan läsa. Jag har annars svårt att dra mig till minnes några större läsupplevelser av album som getts ut i år. Pga föräldraledighet och skralare kassa än vanligt har jag inte köpt så mycket nya album på engelska och tyska i år. Jag har en del jag ska beställa från årsbästalistor jag sett och vad jag läst på andra bloggar men det blir nog ända svårt att överträffa Gus även om den tappade lite på slutet.
torsdag 15 januari 2009
Krokodilstaden av Knut Larsson

Mer om Knut Larsson finns på hans hemsida och My Space-sida. Jag kan rekommendera Kolonialsjukhuset, en på flera sätt febrig serie på 24 sidor om en kolonialläkare. Även den helt öppen för tolkningar.
onsdag 14 januari 2009
Kulturgärning

Även Per Demervall gör en insats för den svenska seriekulturen genom att på trots mot rådande trender ge ut ett album med krögaren Rosenhane, tecknat i en stil åt klara linjen-hållet och i det klassiska europeiska albumformatet. Den luktar inte heller gott men man mår iaf inte illa.
Joakim Pirinen uppmärksammades idag i DN där han nominerats till tidningens kulturpris. Det finns även ett utdrag ur Döda paret och deras vänner. Jag har inte läst något av Pirinen mer än något i Galago men Socker-Conny finns med på läslistan som iofs är jobbigt lång. Kul att en serietecknare blir nominerad till fina DN:s pris, ett tecken så gott som något på att serier blir en allt mer väletablerad konstform.
tisdag 13 januari 2009
The Black Dossier av Alan Moore & Kevin O´Neill

söndag 11 januari 2009
Shopping på Seriezonen
Vistelsen i lärdomsstaden Upsala var trevlig även om alkoholintaget blev på tok för stort. Bag-in-box är livsfarligt och eftersom det är väldigt sällan jag är ute och svirar nuförtiden så har jag dålig koll på mina gränser så jag mår som jag förtjänar idag. Jag avslutade kvällen hos en kollega i det ärevördiga gamla riksbankshuset är och blev där lovad att få läsa den enda serie han samlat på sig som han tyckte var riktigt bra. Vad den hette? Det kommer jag inte ihåg, klockan var ungefär 03,00 och jag toppade just då.
Läser just nu The Black Dossier av Alan Moore och Kevin O´Neill samt Reinhard Kleists The Secrets of Coney Island. Recensioner kommer framöver.
lördag 10 januari 2009
Alltid redo att dö för mitt barn av Joanna Rubin Dranger

fredag 9 januari 2009
Tintin fyller 80 år
Grattis Tintin!
SvD fortsätter i seriernas spår och noterar att Barack Obama gästspelar i senaste numret av Amazing Spider-Man. DN gör detsamma.
torsdag 8 januari 2009
Persepolis av Marjane Satrapi

Perspolis är Marjane Satrapis självbiografiska skildring av sin uppväxt i Iran och Österrike. Hon beskriver hur hon liten upplevde revolutionen, hur samhället förändras, kriget mot Irak, hennes år i Österrike och återkomsten till Iran.
onsdag 7 januari 2009
Januarishopping

tisdag 6 januari 2009
Sossarnas grå eminens bloggar om serier
Den grå eminensen är f.ö. titeln på ett Fantomen-äventyr publicerat 1986. Jag kommer inte ihåg om det var Fantomen som var den grå eminensen eller ej och kan inte kolla upp det eftersom jag till mina föräldrars förtret fortfarande inte frigjort dem från mina gamla Fantomen.
I dag har för övrigt bloggen slagit besöksrekord, tack för det Jonas Anderson, mannen bakom Albumförlaget, som tackat för Årets Weltklasse både på Seriefrämjandets forum och på Serieforum. Glad att du uppskattade priset och priset består av just orden :)
måndag 5 januari 2009
Årets Weltklasse: Bästa serieförlag

Jag började med denna eftersom det var årets enklaste. Kategorin gällde bara svenska förlag och det fanns egentligen ingen utmanare. Albumförlaget (den stiliga loggan finns till vänster) har sedan utgivningen startade med Det tredje testamentet 1: Markus eller Lejonet vaknar i april gett ut ytterligare en del av Det tredje testamentet och de två första (och den första cykeln) av Bouncer. Albumen har getts ut i den klassiska europeiska varianten som av Fredrik Strömberg dömts ut. Förhoppningsvis visar Albumförlagets utgivning hur fel han har. Även Komika ger ut serier såsom franska serier ska ges ut dvs i den storlek de är tänkta. Jag håller tummarna för Albumförlaget och uppmanar alla att liksom jag övervinna snåldjävulen och beställa direkt från förlaget. Det är dyrare än många nätbokhandlar men vissa initiativ ska stödjas, jag har iofs bara beställt senaste Bouncer direkt från förlaget men det ska bli ändring framöver (jo, jag rodnar av skam).
Tips på en bra serieblogg
söndag 4 januari 2009
Kyckling med plommon av Marjane Satrapi

Eftersom Persepolis är en fantastisk serie så leder det till att allt Satrapi gör förväntas vara bra. Kyckling med plommon är bra men det är ingen ny Persepolis dels pga av att den är mycket kortare och dels för att den inte berör lika mycket. Nasser är en självgod typ som bara lever för sin musik (en inte helt ovanlig typ alltså) och det är svårt att uppbåda någon större sympati för honom vilket jag oftast behöver i en serie (film å böcker oxå). Satrapi har en enkel teckningsstil med mycket svart i och hon levererar några riktigt schyssta bildlösningar även om den till största delen är konventionellt teckand i rutor. Satrapi lyckas verkligen levandegöra sin karaktärer och det är en av hennes främsta styrkor. Kyckling med plommon är ett bra album som känsligt och även roligt berör en mans reflektioner kring sitt liv. Dessutom finns en twist på slutet som klargör en hel del. Men det fär Du läsa själv :)
lördag 3 januari 2009
Kategorierna i Årets Weltklasse
fredag 2 januari 2009
Cyanns saga 4: Farverne på Marcade av Bourgeon & Lacroix

Bourgeon är en av mina favorittecknare och om man läser hans serier så bör man ta sig tid för att titta på teckningarna eftersom de dels är oerhört vackra (Bourgeon var tidigare glasmålare) och detaljrika. När man ser hans teckningar förstår man varför produktionstakten inte är så hög. Cyann handlar om överklassflick

torsdag 1 januari 2009
Snygga omslag 4

Jag gillade inte Liv Strömquist och Jan Bieleckis femisexserie Drift eftersom den helt enkelt var trist. Däremot så var Fabian Göranssons omslag 2007- års snyggaste svenska omslag och förtjänar att lyftas fram. Omslaget förmedlar att det är snusk på g och att det kommer att bli på kvinnans villkor med mannen som objekt.