tisdag 2 september 2008

Cash- I see a darkness av Reinhard Kleist


Reinhard Kleist är en av Tysklands mest produktiva serietecknare. Han slog igenom 1994 med en biografi om HP Lovecraft som belönades med det tyska Max & Moritz Preis 1996. Bland andra verk finns en avslutad trilogi om vampyrer som heter Berlinoir, Das Grauen im Gemaüer baserad på noveller av Lovecraft samt en bok om Elvis där flera andra av de främsta tyska serietecknarna medverkar. Om någon du som läser detta inte vet vem Johnny Cash var så kan jag bara uppmana dig att omgående köpa en skiva med en av världens bästa artister. Reinhard Kleists 224 sidor långa Cash-biografi har blivit en succé i Tyskland.

Serien börjar med några bilder ur en av Cash låtar och fortsätter sedan med att berätta om Cash uppväxt och hur hans karriär startade. Man får även se hur missbruket allt mer präglar Cash liv vilket leder till ett självmordsförsök. Reinhard Kleist skildrar även hur relationen med hans livskamrat June Carter växer fram och cash legendariska spelning på fängelset Folsom. Albumet avslutas med en åldrande cash tillsammans med producenten Rick Parry. Berättelsen avbryts vid flera tillfällen där Kleist har tecknat korta serier utifrån flera Cash låtar bland annat "A boy called Sue" och "The Ballad of Ira Hayes".

Serien är tecknad i Reinhard Kleists karakteristiska stil med mycket tusch. Jag är personligen väldigt förtjust i Reinhard Kleists teckningsstil, han är en av mina personliga favoriter. Han är mycket skicklig på att förmedla känslor och stämningar och här lyckas han verkligen förmedla Johnny Cashs inre demoner och dubbla natur. Hans rastlöshet och drivkraft, på en gång nödvändigt för hans utveckling med som även förde honom mot avgrunden. Reinhard Kleists skildring av en mästare är mästerlig, det är en naken och inträngande skildring av Cash, definitivt ingen hjälteskildring och det är det som gör albumet så bra. Resultatet är en fantastisk biografi om Johnny Cash.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag är helt rudis på allt som ges ut utanför USA så har jag ingen aning om hur man får tag på denna. Ser en Carlsen logga på omslaget. Svensk utgåva?

Rikard sa...

Nej det är tyska Carlsen. Albumet finns även på franska men inte på engelska vad jag vet.

Det är synd för den skulle nog funka i USA trots att det är en tysk som tecknat den ;-)